Biyografi Terimi Hakkında Bilgiler
Yaşam öyküsü. Bir sanatçının, yazarın ya da meşhur bir insanın hayat hikayesinin anlatan, kişisel hayatı konu alan edebi tür.
Tanınmış, eserler yazmış, ün bırakmış kişileri tanıtmak amacıyla yazılan yazılara biyografi denir. Biyografilerde yurtlarına, insanlığa hizmetleri dokunmuş önemli kişilerin çalışmaları, hayatları, eserleri anlatılır. Biyografilerin açık, sade bir dille, tarafsız olarak yazılması gerekir.
Bir kişinin yaşamını ve eserlerini, nesnel bir bakışla anlatan eser. Öz geçmiş.
Öz geçmiş.
Kişilerin hayatını anlatan eserlerdir. Biyografilerde, kişinin hayatı başka kişi ve kişiler tarafından yazıya geçirilir.
Benzer Dil ve Anlatım Terimleri:
Açıklık: 1. Bir anlatımın hiçbir tartışmaya yol açmaksızın, bir tek yargıyı kolayca belirtme özelliği.
2. Birbirleriyle çelişki ya da okuyanı anlam konusund
Müşahit Anlatıcı: Hikâye ve roman gibi sanat eserlerinde olay içinde yer alan mekânı, şahısları ve yaşananları kamera tarafsızlığı ile izleyen, onların geçmişi ve ruh h
Yüklem: Cümlede oluş, iş ve hareket bildiren kelime veya kelime grubu, haber.
Postmodernizim: 1- Sanatla gündelik yaşam arasındaki sınırları silme, elit ve popüler kültürle, farklı sanat biçimleri arasındaki geleneksel ayrımları aşma arzusu.
Söylev: Bir topluluğa düşünceler, duygular aşılamak amacıyla söylenen, uzunca, çoşkulu ve güzel söz, nutuk, hitabe.
Heyecana Bağlı İşlev: 1- İletinin, göndericinin iletinin konusu karşısındaki duygu ve heyecanlarını dile getirme amacıyla oluşturulması.
2- Göndericinin dili duygu ve he