Biyolojik Birikim Terimi Hakkında Bilgiler
Ekosistemlerde madde ve enerji akışı besin zinciriyle gerçekleşir. Dolayısıyla toprağa, havaya ya da suya karışan toksik (zehirli) maddeler besin zinciri aracılığıyla canlıların vücuduna alınır. Bu maddelerin bir kısmı vücuttan atılırken bir kısmı vücut dokularında birikir. Bu birikimin besin piramidindeki canlılarda aşağıdan yukarı gidildikçe vücutta birikmesi olayına biyolojik birikim adı verilir. Biyolojik birikimin temel nedeni endüstriyel kimyasal ürünlerdir. Örneğin, tarımda kullanılan böcek öldürücü ilaçlar, yalnızca besin içinde birikmez havaya, suya toprağa da karışır. Bu şekilde tüm besin zinciri etkilenir. Bu öyle bir şeydir ki, Afrika'da kullanılan bir böcek öldürücü, havaya, suya karışarak kutuplardaki bir kuşa kadar ulaşabilir.
Ayrıca besin zinciri nedeniyle, besin piramidinin bir üst basamağını oluşturan canlıda birikim artar. Çünkü bir çekirge birden fazla otla beslenir. Bir kuşsa birden fazla çekirge yer. Bu ekosistemin bozulmasına neden olur. İnsan türü de biyolojik birikimden etkilenir. Birçok uzman denizlerdeki ağır metal kirlenmesine işaret ederek "Büyük balıkların yerine küçük balıkları tercih edin." uyarısında bulunur.
Doğa kendini sürekli yeniler. Atıkları yok eder. Ancak biz bu yenilenmeye izin vermezsek biyolojik birikim nedeniyle insan türü dahil birçok canlı türü tehdit altında yaşar.
Çeşitli zehirli maddelerin besin zincirini meydana getiren çeşitli trofik basamaklardaki canlıların dokularında birikmesi.
Benzer Biyoloji Terimleri:
Sol: Sürekli fazın, sıvı, çözünen fazın 0.1 ile 0.001 mikron çapındaki katı parçacıklardan oluştuğu bir kolloid sistem.
Ayrıştırıcılar: Bazı bakteri ve mantarlar (cıvık mantar, küf mantarları ve diğerleri) bu gruba girer.
Ayrıştırıcı canlılar, canlı atıkları ile toprağa düşen ölü bit
Folikül Uyarıcı Hormon (FSH): Ön hipofiz tarafından üretilen bir gonadotropin.
Arkenteron: 1. Gastrulanın ortasında endodermle sarılı boşluk, ilk bağırsak.
2. Embriyodaki ilkin bağırsak tüpü.
Vaksin: Aşı. Belirli bir hastalıktan, ticari amaçla elde edilen antijen. Vücudun antikor üretimini stimüle eden fakat hastalığın zararlı etkilerini yeterince
Gen Bankası: Nadir rastlanan bitki ve hayvanları koruma amaçlı kurulan birimlere gen bankası denir.