Biyolojik Mücadele Nedir? Biyolojik Mücadele Hakkında Kısaca Bilgi

Biyolojik Mücadele Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Biyolojik Mücadele:
Bitki zararlılarının, doğadaki mevcut doğal düşmanları yardımıyla ekonomik zarar düzeyinin altında tutulması işlemine biyolojik mücadele denir. Biyolojik mücadelede hedef, ilaçlı mücadelede olduğu gibi zararlıları tümüyle yok etmek değildir.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Biyolojik Mücadele:
Parazitoit, predatör veya hastalık etmenleri, zararlı organizmalarla beslenerek veya onlara zarar vererek popülâsyonlarını düşürürler. İşte bu gibi etmenlerin, yapay yollarla şiddetlendirerek böcek savaşında kullanılmasına biyolojik mücadele denir.

 

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Biyolojik Mücadele:
Zararlıların mücadelesinde, doğal düşmanların insanlar tarafından kullanılarak, zararlıların baskı altına alınmasıdır. Biyolojik mücadele de kullanılan canlılar, özel koşullarda çoğaltılarak gerekli zamanlarda zarar görülen yerlere yeterli miktarda bırakılır yada parazitler konukçuları ile zarar görülen yerlere taşınırlar.

 

Benzer Biyoloji Terimleri:

Mikroprotalyum: Anteridyumları oluşturan protal.

Maksimum taşıma kapasitesi: Belli bir çevrenin sürekli olarak besleyebileceği belli bir türe ait en fazla birey sayısı.

Kolineerik: RNA'nın nükleotid kodonlarının linear dizilimiyle, polipeptitte bu dizilişle kodlanan amino asitlerin lineer sıralanışı arasındaki haberleşme.

Ektoderm: 1-Gastrulanın iki germ tabakasından dışta olanı, deri ve sinir sistemini oluşturur. 2-Embriyo gelişimi sırasında oluşan üç tabakadan en dışta olanı

Serkus: Bazı canlı gruplarında, vücudun sonunda görülen ve çeşitli şekillerde olabilen, kuyruk benzeri uzantı.

Dim: Belirli bir alanı işgal eden ve kendi aralarında çoğalan benzer organizmaların oluşturduğu populasyon.