Biyolojik Mücadele Nedir? Biyolojik Mücadele Hakkında Kısaca Bilgi

Biyolojik Mücadele Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Biyolojik Mücadele:
Bitki zararlılarının, doğadaki mevcut doğal düşmanları yardımıyla ekonomik zarar düzeyinin altında tutulması işlemine biyolojik mücadele denir. Biyolojik mücadelede hedef, ilaçlı mücadelede olduğu gibi zararlıları tümüyle yok etmek değildir.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Biyolojik Mücadele:
Parazitoit, predatör veya hastalık etmenleri, zararlı organizmalarla beslenerek veya onlara zarar vererek popülâsyonlarını düşürürler. İşte bu gibi etmenlerin, yapay yollarla şiddetlendirerek böcek savaşında kullanılmasına biyolojik mücadele denir.

 

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Biyolojik Mücadele:
Zararlıların mücadelesinde, doğal düşmanların insanlar tarafından kullanılarak, zararlıların baskı altına alınmasıdır. Biyolojik mücadele de kullanılan canlılar, özel koşullarda çoğaltılarak gerekli zamanlarda zarar görülen yerlere yeterli miktarda bırakılır yada parazitler konukçuları ile zarar görülen yerlere taşınırlar.

 

Benzer Biyoloji Terimleri:

Guatr: Tiroid bezinin büyümesi sonucu oluşan hastalık.Tiroidin aşırı faaliyeti ya da iyot eksikliğinden ortaya çıkar.

Prolaktin: Ön hipofizden salınan bir hormon; bu hormonun işlevlerinden birisi, memelilerin dişi bireylerinde süt üretimini uyarmaktır.

Filum: Hayvan ya da bitki dünyasında, ortak bir atadan geldiklerine inanılan organizmaları içeren büyük ana bölüm.

Serebellum: Omurgalı beyninin kas koordinasyonunu denetleyen kısmı.

Ekspressivite(İfade Edilebilirlik): Organizmadaki bir genin belirlediği kalıtlanabilen bir sıranın ortaya çıkış uzamasını sağlayan bir kas.

Tubul: Hücre içerisinde veya doku içerisindeki tüpsü yapılara verilen genel ad.