Boğaz Nedir? Boğaz Hakkında Kısaca Bilgi

Boğaz Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Boğaz:
1) Akarsuların engebeli ve yüksek alanları aşındırması sonucu açtığı dar ve derin vadi (Fırat Boğazı gibi). Su kütlelerini birbirine bağlayan karaların birbirine dolaştığı kısım, Iki alçak bölgeyi birbirine bağlayan dağ sıraları arasın alçak bölüm.
2) Denizleri birbirine bağlayan dar su geçidi (Çanakkale Boğazı gibi).

 

Coğrafya Terimi Olarak Boğaz:
Akarsuyun, iki düzlük arasında bulunan sert kütleyi derinlemesine aşındırması sonucunda oluşur. Vadi yamaçları dik, tabanı dardır. Akarsuyun yukarı bölümlerinde görülür.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Boğaz:
İki kara arasındaki dar deniz bir başka deyişle iki denizi birbirine bağlayan dar su geçitleridir.(Çanakkale, İstanbul )

 

Benzer Coğrafya Terimleri:

Havza: Bir nehiri veya gölü besleyen, nehrin kaynağı ve sonlandığı yer arasında kalan tüm alandır. Bir akarsuyun bütün kolları ile birlikte beslendiği alan.

Kuru Tarım: Az yağışlı bölgelerde sulama olmaksızın yapılan tarımsal üretim

Yeryüzü: Taş küre, su küre ve hava küre diye bilinen üç doğal küre de insanın faaliyet gösterdiği bütün alanlar.

Preri: Kuzey Amerika'nın karasal iklim özelliklerine sahip orta kesimleri ile Güney Amerika'nın Pampa bölgesinde yer alan otsu bitkiler topluluğu.

Jeomorfoloji: 1- İç ve dış kuvvetlerle oluşan yer şekillerini inceleyen, tanımlayan, bunların oluşum, değişim ve dağılışlarını ortaya koyan bilim dalı 2-Yerşekil

Liman: 1- Gemilerin yük alıp boşaltmalarına, yolcu indirip bindirmelerine uygun doğal veya yapay sığınak. 2- Gemilerin karaya yanaşarak yük ya da yolcu