Boyut Terimi Hakkında Bilgiler
Doğruların, yüzeylerin veya cisimlerin ölçülmesinde ele alınan üç doğrultudan (uzunluk, genişlik ve derinlikten) her biri, buut.
Doğruların, yüzeylerin veya cisimlerin ölçülmesinde ele alınan üç doğrultudan uzunluk, genişlik ve derinlikten her biri, buut.
Ölçmede ele alına 3 doğrultudan yani uzunluk, genişlik ve derinlikten her biri.
Fotoğraf makinelerinde, filmlerde ve fotoğraf kağıtlarında büyüklüğün ölçüsünü ifade eden deyim.
1- Bir nesnenin uzunluk ölçüsüyle ifade edilebilen büyüklüğü. (Dimension)
2- Sanat yapıtında boyut kavramı, onun algılayıcıyla olan ilişkisini anlatmaktadır.Örneğin, resim sanatı iki boyutludur. Resmin betimlediği obje yüzeysel olmasa bile, sanat ürünü onu iki boyutlu bir yüzey üzerinde sunmakta ve izleyicide onu iki boyutlu algılamaktadır. Buna karşılık, heykel üç boyutlu bir sanat yapıtıdır. Mimari ürün ise dört boyutlu sayılmaktadır. Çünkü mimari ürünü kullanan kişi onu yalnızca eni, boyu ve derinliği bulunan bir obje olarak değil, içinde eylemde bulunulan bir yapıt olarak algılamaktadır. Kişinin yapıt içindeki ya da dışındaki sürekli devingenliği onu tek bir noktadan algılanan diğer sanat ürünlerinden ayırmaktadır. Mimari mekan zaman içinde değişen konuma göre, farklı sanatsal yaşantılar edinilmesini sağlar. O halde, en, boy ve derinlik boyutlarına ek olarak mimari yapıtta bir de zaman boyutu söz konusudur.
Benzer Fizik Terimleri:
Etkinlik: Enerji girişine göre yapılan iş oranıdır. İdeal ısı makinesinde Carnot etkinliği 1 - Tc/ Th.
İndüksiyon Akimi: Manyetik alana dik olarak hareket ettirilen iki ucu açık iletken telin uçları birleştirildiğinde,tel içinde sürüklenen elektronlar bir elektrik akimi
Fotometre: Işık şiddeti bilinen bir kaynak yardımıyla, ışık şiddeti bilinmeyen bir başka kaynağın, ışık şiddetini bulmaya yarayan araçlara fotometre denir. Değiş
İvme(a): Hızın zamana göre değişimi.
Denge Noktası: Cismin üzerindeki net kuvvetin sıfır olduğu konumdur.
Müon: Ağır elektron için kullanılan bir çeşit lepton.