Bozkır Terimi Hakkında Bilgiler
1- Yarı kurak bölgelerde ilkbahar yağışlarıyla yeşillenen otsu bitkilerden ve bazı kurakçıl çalılardan oluşan bitki topluluğuna verilen ad (step). Seyrek ağaçların da yer yer bulunduğu bozkırlara, ağaçlı bozkır denir.
2-Kurak ve yarı kurak bölgelerin kısa boylu ot örtüsü.
3-İlkbahar yağışlarıyla yeşeren, yaz kuraklığı ile sararan kısa boylu otlardır. Bunlara step ya da bozkır denir.
4- Kurak ya da yarı kurak bölgelerde sert çayırlarla otların bunlar arasına serpilmiş çalılarla dikenlerin bulunduğu bitki örtüsü.
Kurakçıl otsu bitkilerden oluşan, sıcak ve ılıman iklimlerde geniş alanlara yayılan, ağaçsız doğal bölge, step (Örnek: Ülkemizde karasal iklim tipinin etkili olduğu yerlerde bozkır bitki örtüsü görülür.)
Ağaçsız, susuz geniş ova.
Kurakçıl, otsu bitkilerden oluşan sıcak ve ılıman iklimde geniş alanlara yayılan ağaçsız doğal bölge, step.
Benzer Coğrafya Terimleri:
Rafineri: Ham petrolü işleyen ve farklı ürünlerini ayrıştıran tesis
Orman Sınırı: Düşük sıcaklık veya yağış azlığı nedeniyle ormanın sona erdiği sınır
Faylanma: Tektonik kuvvetlerin etkisiyle yer kabuğunu oluşturan kayaçların kırılması ve yer değiştirmesi sürecine verilen addır. Faylar, bir faylanma sonucunda
Ziraat: Tarım. Bitkisel ve hayvansal ürünlerin üretilmesi, kalite ve verimlerinin yükseltilmesi, uygun koşullarda korunması, işlenip değerlendirilmesi ve paza
Demografik Geçiş: İnsan toplumlarında, yüksek doğum-ölüm oranlarının belli aşamalardan geçerek düşük doğum-ölüm oranları hâline gelme süreci.
Aşar: Osmanlı Döneminde köylülerin ürettikleri tarım ürünlerinden % 10 oranında alınan vergi.