Çatı Nedir? Çatı Hakkında Kısaca Bilgi

Çatı Terimi Hakkında Bilgiler

İnşaat Terimi Olarak Çatı:
1.Birbirine çatılmış, çakılmış şeylerin hepsi.

2. Yapıların üstünü akıntılı bir tarzda örtecek malzemeyi taşımak üzere yapılan çoğu ahşap veya maden iskelet.

 

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Çatı:
1-Fiillerin özne ve nesne alıp almamaları yönüyle incelenmesine çatı denir.

2-Öznenin eylemi yapmasına, eylemin etkisinde kalmasına, eylemle ilgili olmasına ya da bir varlığı etkileyip etkilememesine göre eylemin bildirdiği durum.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Çatı:
Yapıları dış atmosferden gelen yağmur, rüzgar, kar ve dolu gibi etkenlerden koruyan elemanlar. Genellikle ahşap, çelik ve betonarmeden yapılan çatılar konut, işyeri, atölye, fabrika, hastane, okul ve buna benzer pek çok yapıda kullanılmaktadır. Sundurma, beşik, kırma, çadır, mansard, konik, piramit, soğanbaşı tipleri vardır. Çatı şekli binanın çatı katı döşemesi, iklim özellikleri vb. duruma göre değişiklik gösterir.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Çatı:
Yapıların üzerini, akıntılı bir tarzda örtecek malzemeyi taşımak üzere yapılan iskelet.

 

Benzer İnşaat Terimleri:

Murç: Taş yüzeylerinin kaba düzlemesinde, her cins beton ve kagirin kırılması ve de delik açmalarda kullanılan sivri uçlu demir el aygıtı.

Aderans: Bir boya özelliğidir. Kuru film tabakasının yüzeyler üzerinde kabarmadan, ince tabakalar halinde kalkmadan veya çatlamadan durma kabiliyetidir.

Rakor: 1. Tesisatta boruları döndürmeden eklemeyi sağlayan iki parçalı fitings. 2. İki ucuna, birbirine ters yönde diş çekilmiş manşon.

Yeterlilik: İhale evrakının ihale dosyasında tanımlanan projeye uygun teklif verilebilmesi açısından yeterliği (yeterlilik derecesi).

Çap: Arsanın kadastro haritasından çıkarılmış ölçekli örneğine verilen ad. Üzerinde ölçeği, komşu parsel numaraları, kuzey işareti ve ada parsel numarası b

Emanet İş: 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 81. maddesinde sayılan işlerdir. Bu tür işlerde araya bir müteahhit girmez ve idare işi kendi imkanlarıyla veya iş