Çini Nedir? Çini Hakkında Kısaca Bilgi

Çini Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Çini:
1. Kimi zaman kaplar için kullanılsa da genellikle seramik hamurundan, benzer tekniklerle yapılan bir yüzü parlak, sırlı ve bezemeli yüzey kaplama malzemesini tanımlar. Çini hamuru, seramik hamuru gibi kireçli, feldispatik akçini ve şamotlu akçini olarak üç türü vardır.

2. Killerin, suyla karıştırıldıklarında, plastik özellikleri olan, kolayca biçimlendirilebilen bir hamura dönüşme, pişirildikten sonra da sert, sağlam, değişmez bir yapı kazanma özelliklerine dayalı her türlü mimari eşya ve eşya üretme sanatı.

3. Seramik.

4. Çin'den gelen.

5. Duvarları kaplayıp süslemek için kullanılan, bir yüzü sırlı ve genellikle çiçek resimleriyle bezeli, pişmiş, balçık levha, fayans.

 

Tarih Terimi Olarak Çini:
Bir yüzü sırlı, renkli ve çoğunlukla çiçek resimleriyle süslü, yapı işlerinde duvarara, yere döşenen pişmiş balçık levha.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Çini:
Bir çeşit beyaz topraktan yapılan ve fırında pişirilen üzeri sırlı seramik işlerine verilen ad.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Çini:
Duvarları kaplayıp süslemek için kullanılan, bir yüzü sırlı ve genellikle çiçek resimleriyle bezeli, pişmiş, balçık levha, fayans.

 

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Çini:
Duvarları kaplayıp süslemek için kullanılan ve genellikle çiçek resimleriyle bezeli, pişmiş, balçık levha, fayans.

 

Benzer Sanat Terimleri:

Non-Figüratif Sanat: Soyut sanat olarak da bilinir. Renk, çizgi, kütle, ton gibi çeşitli biçim öğelerinin bilinen nesnelere benzemeyecek biçimde kullanımı sonucu ortaya çı

Koro: Kiliselerde apsisin önünde yer alan bölüm.

Engizisyon: Orta Çağ da, Katoliklerde katı din inançlarına karşı gelenleri cezalandırmak için kurulan kilise mahkemelerinin adı.

Narteks: Kiliselerde ana mekâna girişten önceki bölüm.

Sır: 1. Bazı nesnelere parlaklık verme, dış etkilerden koruma, sızmalarını önleme vb. amaçlarla sürülen, saydam veya donuk vernik. 2. Pişmiş toprak, eşy

Beşiktonoz: Yarım daire kesitli örtü elemanı.