Coğrafi Koordinat Sistemi Nedir? Coğrafi Koordinat Sistemi Hakkında Kısaca Bilgi

Coğrafi Koordinat Sistemi Terimi Hakkında Bilgiler

Haritacılık (Kartografya) Terimi Olarak Coğrafi Koordinat Sistemi:
Kısaca enlem ve boylam olarak bilinen, düşey eksen yerin dönme ekseni ile, xy düzleminde ekvatorla çakışık, başlangıç dairesi Greenwichten geçen meridyen olan küresel koordinat sistemi.

 

Benzer Haritacılık (Kartografya) Terimleri:

Görüntü Yürümesi: Hava fotoğrafların çekiminde, pozlama sırasında objektifin açık kalması nedeniyle nesne noktalarının, film üzerinde çizgiler biçiminde oluşması durumu

Yatay Paralaks: Stereo modelde ölçü markalarının göz bazı doğrultusunda farklılığı, noktaların yükseklikleri ile ilişkili ve yer yüksekliklerin ölçülmesi olanaklı kıl

Ortofoto Harita: Geometrik niteliği çizgi harita ile aynı olan, üzerine harita bilgileri eklenmiş ortofoto, fotoğrafik harita.

Nadir Noktası: Hava fotoğraflarında izdüşüm merkezinden geçen düşey doğrunun nesne uzayını ve fotoğraf düzlemini kestiği noktalar, ayakucu noktası.

Modülasyon Transfer Fonksiyonu(MTF): Fotoğrafik malzemenin, kamera objektifi vb. görüntünün oluşmasında etken olan optik öğelerin, görüntü oluşturmadaki yeteneğini belirleyen ölçüt.

Tematik Harita: Doğaya ve insana ilişkin konuların mekânsal dağılımlarını, sınırlarını, yapısal özellikleri gösteren özel amaçlı harita.