Çökelme Nedir? Çökelme Hakkında Kısaca Bilgi

Çökelme Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Çökelme:
Sular içerisinde, erimiş bulunan bazı maddeler çeşitli şartlara uygun olarak zamana ve yere bağlılık şartıyla çökelirler, bunlara çökelti denir.

 

Kimya Terimi Olarak Çökelme:
1-Çözünenin hızlı bir biçimde ince toz gibi bir katı hâlinde çözeltiden ayrılması.

2-Bir çözeltide iki tuzun etkileşimi veya sıcaklık değişiminin çözünürlüğe etkisi sonucu çözünmeyen katı bir bileşiğin oluşması.

 

Biyoloji Terimi Olarak Çökelme:
1. Kan hücrelerinin kümeleşerek pıhtılaşması.

2. Bir sıvı içinde dağınık halde bulunan hücre ya da parçacıkların kümeleşmesi.

3. Antijen ve antikorların tepkimesi sonucunda kan hücrelerinin kümeleşmesi.

4. Kan grubu antijenleri (A ve B) ile antikorlarının (anti A ve anti B) bir araya gelmesi sonucunda alyuvarların birbirine yapışması ve iri tanecikli yapılar oluşturmasına çökelme ya da aglütinasyon denir. Çökelme ile oluşan tanecikli yapılar, kan damarlarını tıkayarak ölüme neden olabilir.
İki tip çökelme vardır:
1. Hafif (Kısmi) Çökelme
2. Ağır (Tam) Çökelme

 

Benzer Coğrafya Terimleri:

Çevre Analizi: Belirli bir arazinin topoğrafik, hidrolojik, jeolojik ve kültürel yönden çevresel özelliklerinin incelenmesi.

Çarpık Kentleşme: Herhangi bir denetim gücünün olmadığı, altyapı ihtiyaçlarının dikkate alınmadığı, estetik kaygıların gözetilmediği, mevcut doğal ve tarihi dokunun kor

Mezozoik Zaman: Günümüzden yaklaşık 65 milyon yıl önce sona erdiği varsayılan jeolojik zamandır. İkinci zamanın yaklaşık 160 milyon yıl sürdüğü tahmin edilmektedir. İ

Nüfus Piramidi: Bir toplum ya da topluluk nüfusunun yaş, cinsiyet, evlilik durumu, uğraş, kültürel özellik vb, bakımlardan dağılımının grafikle gösterilmesidir.

Antrepo: Ticari malların belli bir süre için korunduğu yer, depo.

Tayfun: Filipinlerde görülen Tropikal rüzgârlar.