Çözümleme Nedir? Çözümleme Hakkında Kısaca Bilgi

Çözümleme Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Çözümleme:
Bileşik olanı ayırarak çözmek. Bir bütünü parçalara ayırmak.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Çözümleme:
Bir sayı, kendi basamağındaki rakamın basamak değeri ile çarpılıp toplanması ile bulunur. Örnek : a,b,c birer rakam olmak üzere, ab=10a+b {ab iki basamaklı sayı} veya abc=100a+10b+c {abc üç basamaklı bir sayı}

 

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Çözümleme:
Bir teleskobun daha fazla ayrıntıyı gösterebilme yeteneğine denir. Çözümleme ne kadar yüksekse, teleskop o kadar ince ayrıntı verir.

 

Sanat Terimi Olarak Çözümleme:
Bir şeyi soyutlama veya parçalara ayırma süreci.

 

Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi Olarak Çözümleme:
Seslendirilecek metnin sesli okunarak, durak ve vurgu yerlerinin belirlenmesi ile anlam ve biçim özelliklerini açığa çıkarmak amacıyla analiz etme.

 

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Çözümleme:
Bir finansal kuruluşun faaliyetlerini sürdürebilmesi için gerekli sermayeye artık sahip olmadığının ilgili otoritelerce tespit edilmesi neticesinde, finansal kuruluşun tasfiye edilmesi veya faaliyetlerine devam edebilmesi için ihtiyaç duyduğu sermaye yapısına tekrar kavuşturulması amacıyla özel bir müdahaleye tabi tutulmasıdır. (Resolution)

 

Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri:

Madde: Temel özelliği yer kaplama olan varlık. Duyularla algılanan cisimleri kuran töz; cisimsel olanın parçalanmaz, bozulmaz tözü.

Varlık bilimi (ontoloji): Varlığı bütünüyle inceleyen, nedenlerini ve ilkelerini araştıran felsefe dalı.

Sentez: Bir çokluğu birlik içinde toplama, birleştirme. Çeşitli ögeleri bir araya getirme, bir bütün içinde birleştirme.

İndeterminizm: Özgürlük olmasaydı zaten kurallar da olamazdı görüşünü savunur. Bir insanın herhangi bir kurala uymasını bekleyebilmemiz ve onu yaptıklarından dolayı

Kuram: Sistemli bir biçimde düzenlenmiş birçok olayı açıklayan ve bir bilime temel olan kurallar bütünü.

Betimlemek: 1. Tasvir etmek. Sözle veya yazıyla bir şeyin kendine özgü belirtilerini tam ve açık seçik biçimde göz önüne sermek. 2. Somut gerçekliği içinde bir