Devalüasyon Terimi Hakkında Bilgiler
Bir ülkenin para birimi değerinin, diğer ülkelerin para birimi değerine oranla düşmesi ve bu durumu düzeltmek için devlet tarafından yapılan müdahale. Devalüasyon özellikle sabit kur sistemi için geçerlidir. Bu sistemde yerli paranın yabancı paralar karşısındaki değeri hükûmet tarafından belirlenir ve devalüasyonda hükûmet kararıyla ve aniden yapılır.
1-Bir devletin ulusal parasının yabancı paralar ve altın karşısında değerinin düşürülmesidir. Yüksek enflasyon yaşayan devletlerin dış borçlarının artması sonucu, ulusal paranın değeri resmi olarak düşürülür. Bu değer düşürme işleminde IMF, Dünya Bankası gibi uluslar arası finans kuruluşlarının zorlamasının etkisi büyüktür.
2- Ulusal para değerinin, altına ya da dövize göre düşürülmesi. Değer düşürümü.
3- Enflasyon sonucunda mal veya hizmete olan ihtiyacı gidermek için ülke ithalata yönelir. Bu durumda tıkanan ihracatın (dış satım) arttırılması için paranın değerinin altın ve döviz karşısında düşürülür. Devalüasyon, ülke parasının yaşadığı bu ani değer yitimidir.
Sabit kur rejiminde, ulusal paranın yabancı paralar karşısındaki değerinin azalmasını ifade eder. Örneğin, bir Türk lirasının bir ABD doları karşısındaki değerinin 2,0 TL’den 2,2 TL’ye düşmesi, Türk lirasının ABD doları karşısında %10 değer kaybetmesi (ABD dolarının değer kazanması) anlamındadır. (Devaluation)
Paranın değerinin düşürülmesi. Tağşiş.
Para değerinin, altın ve yabancı bir paraya göre, düşürülmesi.
Sabit kur sistemlerinde ödemeler dengesi açık veren bir devletin resmi para biriminin dış satın alma gücünün, diğer ülke dövizleri karşısında hükümetçe alınan bir kararla değer kaybettirilmesidir.
Benzer Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri:
Nükleer: Atom çekirdeği ile ilgili.
Güç Dengesi: Bir ülkenin askerî, siyasi, ekonomik ve bilimsel olarak diğerlerinin aleyhine her şeyin kontrolünü ele geçirmesine izin vermeyerek ülkeler arasındaki
Anarşizm: Her türlü otorite ve düzenin gereksizliğini ortaya koyan siyasi akım.
Dörtlü Takrir: 1945'te bir grup CHP milletvekili tarafından hazırlanan parti programı ve yönetimine ilişkin önerileri içeren belge.
Diyalektik: Gerçekliği ve onun çelişmelerini incelemeye yarayan ve bu çelişmeleri aşmayı sağlayan yolları aramayı öngören akıl yürütme yöntemi.
Monarşi: Siyasi otoritenin genellikle miras yolu ile bir kişinin üzerinde toplandığı devlet düzeni veya rejim, tek erklik.