Eğitim Sitesi

Devşirme Nedir? Devşirme Hakkında Kısaca Bilgi

Devşirme Terimi Hakkında Bilgiler

Devşirme Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Devşirme:
1. Devlet hizmetlerinde ve Kapıkulu ocaklarında kullanılmak üzere Hristiyan çocukların, Türk-İslam Geleneklerine göre yetiştirilmesi.

2. Yeniçeri ocağına alınan gayrimüslim çocuklar.

 

DevşirmeTarih Terimi Olarak Devşirme:
Osmanlı Devleti'nde, I. Mehmet (Çelebi) Devri'nde Kapıkulu Ocaklarındaki asker gereksinmesini karşılamak amacıyla kurulan, Devleti'nin gereksinmesine göre belli kurallarla toplanan Hristiyan çocuklardır. Gereksinime göre her 3-5 yılda bir 8-16 yaşlarındaki Hristiyan erkek çocukların devşirilme işidir. Devşirmeye gerek duyulduğunda Yeniçeri Ağası Divan-ı Hümayuna baş vururdu. Devşirme her 40 evden bir oğlan çocuğu oranında yapılırdı. Tek oğul, Yahudi olanlar, evliler, köy kethüdası oğulları, çoban, sığırtmaç, köse, kel, Türkçe bilenler, sanat sa-hibi olanlar, çok uzun ve çok kısa olanlar, Rus, Çingene veya Acem olanlarla Trabzon Hristiyanları kesinlikle devşirilmezdi. Devşirilen çocuklardan oluşan 100-200 kişilik gruba sürü denilirdi. Sürü devlet merkezine gelince dinlenilir ve devşirme oğlanları şahadet getirtilip, Müslümanlaştırılır ve sünnet edilirlerdi. Güzelleri saray için, gürbüzleri Bostancı Ocağı için ayrılır, geri kalanlar Anadolu ve Rumeli'de Türk köylerine dağıtılırdı.

 

Benzer Osmanlı Türkçesi Terimleri:

Tophane nazırı: Topların imal edildiği ve topçu askerlerin eğitiminin yapıldığı yerin komutanı. devam

Mevkufat: Bir zaman için tutulup alı konulmuş olan mal yada para. Bir şeyin gelirinden artıp hazineye mal edilen para. Bu görevi yerine getiren kişilerede mevku devam

Şark Meselesi: Osmanlı Devletini paylaşmak ve yıkmak amacına yönelik düşünce. devam

Asabe-i nesebiyye: Kan ve soy yoluyla akraba devam

Su yolcu: Su tesislerinin isale hatlarının bakım ve onarımından sorumlu olan kişi. devam

Sadrazam: Osmanlılarda padişahtan sonra gelen ikinci adam, en yetkili devlet görevlisi. Günümüz başbakanı. devam