Dirhem Nedir? Dirhem Hakkında Kısaca Bilgi

Dirhem Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Dirhem:
Gümüş para; ağırlık ölçüsü, bir dirhem; 12/6 nohut yani, 12 nohut, bir nohudun onda altısı ağırlığındadır. Her bir nohudun ağırlığı 0.1953 gram olduğundan dolayı, bir dirhemin ağırlığı 2.4607.3 gram sikkeli gümüşe eşittir.

 

Tarih Terimi Olarak Dirhem:
1- 1 Nisan 1931 tarihine kadar bizde de kullanılan Arap-İslam ağırlık ölçü birimi olup, 3.207 grama denktir. 400 dirheme bir okka (1282.8 gr.), 44 okkaya bir kantar (56443.2 gr.), 4 kantara bir çeki (225.7728 kg.) denirdi.

2- Emeviler döneminde bastırılan gümüş para.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Dirhem:
3,148 grama denk gelen eski bir ağırlık ölçüsü.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Dirhem:
3,25 gram gelen bir ağırlık ölçüsü, okkanın 400'de biri.

 

Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri:

Ehl-i Kitap: 1- Peygamberimizden önce kendilerine ilahi kitap gönderilen Yahudi ve Hıristiyanlar. 2- Bozulmuş olan bir semâvî dîne inanan kâfire (Ehl-i kitâb) y

İçtihat: Müçtehidin herhangi bir dînî mesele hakkında bir hükme ulaşabilmek için belli tekniklere başvurarak bütün gücünü harcaması demektir.

Halife: 1. Birinin yerine geçen, vekil; vekili olduğu kişi adına görev yapan kimse. 2. Allah’ın emir ve yasaklarının muhatabı olan üstün varlık, insan.

Temettu: Sözlükte yararlanmak anlamına gelir. Aynı yılın hac aylarında önce umre yapıp ihramdan çıktıktan sonra yeniden ihrama girip hac yapmaya temettu denir.

Haşyet: Korku demektir.

Musevilik: Musa (as) peygamberleri olduğu için Yahudiliğe verilen diğer isim.