Dirlik Nedir? Dirlik Hakkında Kısaca Bilgi

Dirlik Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Dirlik:
Osmanlı Devletinde hizmet karşılığında verilen topraklara dirlik denirdi.
"Kendisine dirlik verilen kişi toprağın ekilip biçilmesinden sorumludur."

 

Tarih Terimi Olarak Dirlik:
Osmanlı Devleti tarafından görevlilere maaş olarak verilen veya belli bir topraktan sağlanan yıllık vergi gelirlerinin ayrılmasıyla ödenen, para veya üründür. Ulufe, müşahere, saliyane, türünden günlük, aylık, üç aylık ve yıllık maaşlarla, has, zeamet, tımar, arpalık ve malikane türünden gelirlerin tümüne dirlik denir. Daha çok has, zeamet ve tımar gelirleri için kullanılan bir deyime dönüşmüştür.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Dirlik:
Yaptıkları hizmet karşılığında devlet görevlilerine ve savaşlarda yararlılık gösteren askerlere tahsis edilen gelir kaynaklarına dirlik adı verilir.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Dirlik:
Devlet memurları ve askerlere görevleri karşılığı verilen maaş veya toprak.

 

Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri:

Milletvekili: Kendisini temsil etmesi için halk tarafından seçilen millet meclisi üyesi.

İkamet: 1- Bir yerde oturma, ikamet etme. 2- Oturulan yer, konut.

Kalıp Yargı: İnsanları özelliklerine göre sınıflandırma eğiliminin neden olduğu bir algılama ve davranış biçimine kalıp yargı denir. İnsanlarda var olduğu sanılan

Fetva: İslam hukuku ile ilgili bir sorunun dini hukuk kurallarına göre çözümünü açıklayan şeyhülislam veya müftü tarafından verilebilen belge.

Tebaa: Bir devletin egemenliğine bağlı olan. "Osmanlı Devleti'nin tebaası arasında isyancı Ermeniler olduğu gibi sadık Ermeniler de vardı."

Topçu Ocağı: Top döken, savaşlarda top kullanan sınıftır. Topçular, İstanbul'da Tophane'de bulunurlardı. Sınırlarda ve kıyılardaki kalelerde hizmet görürlerdi. II.