Doğalgaz Nedir? Doğalgaz Hakkında Kısaca Bilgi

Doğalgaz Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Doğalgaz:
Fosil yakıtlar grubundan hidrokarbon esaslı doğalgaz, yer altında gözenekli kayaların boşluklarına sıkışmış olarak ya da petrol yataklarının üzerinde gaz halinde büyük hacimler şeklinde bulunur. Doğalgaz; %95 metan, az miktarda da etan, propan atom, bütan ve karbondioksitten oluşan renksiz, kokusuz ve havadan hafif bir gazdır. Doğalgaz kokusuz olduğundan kaçakların fark edilebilmesi için özel olarak kokulandırılır. Bu amaçla THT(tetra hidro teofen) ve/veya TBM (tersiyer bütil merkaptan)kullanılır. Karışımın içinde %95 ya da daha yüksek bulunan metan gazının özelliği kimyasal yapısı en basit ve karbon içeriği en düşük olan hidrokarbon gazı olmasıdır. Metan molekülü 1 karbon 4 hidrojen atomundan oluşur. Kimyasal yapısının basit olması nedeniyle yanma işlemi kolaydır ve tam yanma gerçekleşir. Dolaysıyla; duman, is, kurum ve kül oluşturmaz. Yanması en kolay ayarlanabilen ve yanma verimliliği en yüksek olan yakıttır. Bu özelliği kullanım kolaylığı ve ekonomisi sağlar. Karbon içeriğinin düşük olması nedeniyle atmosferde sera etkisi oluşturan ve insan sağlığı bakımından zehirleyici olan karbondioksit gazı emisyonu, katı yakıtlara göre 1/3 ve sıvı yakıtlara göre ½ oranındadır.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Doğalgaz:
Yer kabuğunun içinde metan, etan gibi çeşitli hidrokarbonlardan oluşan yanıcı gaz.

 

Biyoloji Terimi Olarak Doğalgaz:
Yer kabuğunun içinde metan, etan gibi çeşitli hidrokarbonlardan oluşan yanıcı gaz.

 

Güvenli Yaşam / Doğal Afet Terimi Olarak Doğalgaz:
Konutlarda ve işyerlerinde ısınma, üretim ve enerji amacıyla belli bir merkezden kontrollü olarak bir şebeke sistemiyle dağıtılan yanıcı gaz.

 

Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri:

Restore Etmek: Aslını bozmadan onarmak.

Birleşim Bölgesi: Yapıda taşıyıcı sistemi oluşturan kolon ve kirişlerin uçlarının birleştiği noktalar.

Paralel Kenar: Karşılıklı kenarları birbirine paralel olan dörtgen.

Filler: 0,25 mm göz açıklıklı kar elekten geçen ince malzeme, taşunu, mineral toz.

Kusma: Alt katlardaki bir pigmentin ya da boyanın son kata ulaşıp istenmeyen bir görüntü oluşturması.

Şofben: Şofbenler anında sıcak su üreten cihazlardır. Doğalgaz, tüpgaz (LPG) ve elektrikle çalışan tipleri vardır. Şofbenin montajının yapıldığı yer ve doğru