Dönence Terimi Hakkında Bilgiler
1- Tropik. Güneş'in görünen hareketinde dikaçıklığın en büyük ve en küçük olduğu yerler. Güneş'in gün dönümü zamanlarında gökyüzünde bulunduğu yerler. Yaz dönencesi 21 Haziran'da, kış dönencesi 21 Aralık'ta olur.
2- Ay ya da Güneş'in görünen hareketlerinde gelip geri döndüğü yer ya da daire; yaz dönencesi, kış dönencesi gibi.
23° 27' Kuzey ve Güney enlemlerine verilen isim. Güneş ışınlarının Kuzey ve Güney Yarım Küre'de dik açıyla düştüğü en son enlemlerdir.
Dönence sayıyı 2 tanedir. Kuzey yarım kürede bulunan dönenceye "Yengeç Dönencesi", güney yarım kürede bulunan dönenceye "Oğlak Dönencesi" adı verilmektedir.
Yerküre üzerinde, güneş ışınlarının yılda iki kez dik açı ile geldiği, sıcak kuşağın kuzey ve güney sınırlarını oluşturan ve Ekvator'un 23° 27' kuzey ve güneyinden geçtiği varsayılan iç çemberden her biri, tropika.
Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri:
Nükleer Enerji: Nükleer reaksiyonlardan ( fizyon ve füzyon ) salınan enerji, çekirdek enerjisi.
Arayıcı: İstenilen yıldızı teleskop içine getirebilmek için büyük teleskoplara koşut olarak bağlı, görüş alanı geniş olan küçük teleskop.
Neptün Ötesi Cisimler: Çoğunlukla kuyruklu yıldızlardan oluşan, aralarında Plüton ve Eris'in de bulunduğu gökcisimleri.
Kaçma Hızı: Bir cismin başka bir cismin çekim alanından tamamen kurtulması için gerekli hız.
Ayrıklık: Bir konik (elips, daire, parabol, hiperbol) üzerinde devinen bir cismi odağa ya da merkeze birleştiren doğrunun büyük eksen ile yaptığı açı.
Doğu Uzanımı: Gökküresi üzerinde, Güneşin doğusundaki bir gezegenin Güneş'e olan açısal uzaklığı.