Dönence Nedir? Dönence Hakkında Kısaca Bilgi

Dönence Terimi Hakkında Bilgiler

Matematik-Geometri Terimi Olarak Dönence:
Yerküre üzerinde, güneş ışınlarının yılda iki kez dik açı ile geldiği, sıcak kuşağın kuzey ve güney sınırlarını oluşturan ve Ekvator'un 23° 27' kuzey ve güneyinden geçtiği varsayılan iç çemberden her biri, tropika.

 

Coğrafya Terimi Olarak Dönence:
23° 27' Kuzey ve Güney enlemlerine verilen isim. Güneş ışınlarının Kuzey ve Güney Yarım Küre'de dik açıyla düştüğü en son enlemlerdir.

Dönence sayıyı 2 tanedir. Kuzey yarım kürede bulunan dönenceye "Yengeç Dönencesi", güney yarım kürede bulunan dönenceye "Oğlak Dönencesi" adı verilmektedir.

 

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Dönence:
1- Tropik. Güneş'in görünen hareketinde dikaçıklığın en büyük ve en küçük olduğu yerler. Güneş'in gün dönümü zamanlarında gökyüzünde bulunduğu yerler. Yaz dönencesi 21 Haziran'da, kış dönencesi 21 Aralık'ta olur.

2- Ay ya da Güneş'in görünen hareketlerinde gelip geri döndüğü yer ya da daire; yaz dönencesi, kış dönencesi gibi.

 

Benzer Matematik-Geometri Terimleri:

Denklem Çözme: Denklemde değişkeni (bilinmeyeni) bulma işlemi.

Üçgenin Ağırlık Merkezi: Üçgenin kenarortaylarının kesiştikleri nokta.

Denklemi Çözmek: Denklemi sağlayan değerleri (kökleri) bulma işlemi.

Birleşme Özelliği: a,b,c sayılarının ikişer ikişer bir araya gelerek işleme girmesi. a,b,c için ; a+(b+c)=(a+b)+c veya a.(b.c)=(a.b).c olma durumu.

Tek Sayılar Kümesi: T = {…,-5,-3,-1,1,3,5,…} şeklinde gösterilir.

Koşullu Olasılık: Bir örneklem uzayında P(A) > 0 olacak şekilde bir A olayı gerçekleştiğinde bir B olayının P(B ∩ A)/P(A) ile tanımlanan olasılığı.