Dönüşlü Fiil Nedir? Dönüşlü Fiil Hakkında Kısaca Bilgi

Dönüşlü Fiil Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Dönüşlü Fiil:
İşi yapan ve yapılan işten etkilenen gerçek bir öznenin bulunduğu fiillere dönüşlü fiil denir. Dönüşlü fiiller, edilgen fiiller gibi "-l-, ve -n-" eklerini alır. Aralarındaki en büyük fark ise şudur : Dönüşlü fiillerin gerçek öznesi vardır, edilgen fiillerde ise sözde öznesi vardır. Örnek : Ali, erkenden uyandı, önce yıkandı, kurulandı, giyindi, sonra yola koyuldu.

geç-in-, aç-ıl-, gir-iş- gibi.

 

Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri:

Yakın Anlam: Gösterdikleri kavram ve taşıdıkları anlam bakımından birbirine yakın olan kelimeler: anlaşmak/uyuşmak, darılmak/küsmek/gücenmek/incinmek vb.

Yardımcı Fiillerle Kurulmuş Birleşik Fiil: Ad soylu bir kelimeyle etmek, eylemek, olmak yardımcı fiillerinin birleşmesinden oluşmuş fiil türü: kabul etmek, yardım etmek, telefon etmek, mutlu ol

İstiare: Eğretileme Bilgilerine Bakınız.

Dolaylı Tümleç: 1. Eylemin anlamını tümleyen ve yönelme, kalma, çıkma durumlarından birinde bulunan veya ilgeç alan tümleç. 2. Cümlede yüklemin anlamını çeşitli yö

Türetme: Kök ya da gövdeye eklenerek yeni sözcük oluşturma.

Grafik: Bir olayın, niceliğin çeşitli durumlarını göstermeye veya birkaç şey arasında karşılaştırma yapmaya yarayan çizgilerden oluşmuş şekil.