Dram Nedir? Dram Hakkında Kısaca Bilgi

Dram Terimi Hakkında Bilgiler

Edebiyat Terimi Olarak Dram:
Hem acıklı hem de gülünç olayları bir arada veren tiyatro türü.

 

Tiyatro Terimi Olarak Dram:
Yunanca da "bir şey yapmak, oynamak" anlamına gelir. Yazın tarihçilerine göre, lirik ve epik yanında, üçüncü bir yazın alanıdır.
1- Sahnede oynanmak üzere, konuşmalar ve hareketlerle gelişen, karşıt oluşların çatışmasıyla gelişen ve sonuçlanan oyun.

2- Halk dilinde ciddi oyun.

KLASİK DRAM'IN ÖNEMLİ YAZARLARI:
Fransız Derot (1713 -1784)
İngiliz Shakespeare (1564-1616)

 

Dil ve Anlatım Terimi Olarak Dram:
Acıklı, üzüntülü olayları bazen güldürücü yönlerini de katarak anlatan sahne olayı.

 

Benzer Edebiyat Terimleri:

Nesir (Düz Yazı): Duygu, düşünce ve hayallerin dilgilgisi kurallarına uygun cümleler içinde anlatılması şeklindeki edebi eser. Edebiyatın iki anlatım yolundan biridir.

Müstezat: Sözcük anlamı artmış, çoğalmış demektir. Edebiyat terimi olarak gazelin her dizesine, kullanılan aruz ölçüsüne uymak koşuluyla bir kısa dize ekleyerek

Pitoresk: 1- Durumu ve görünüşü resim konusu olmaya değer söz ya da yazı. 2- İnsan aklında resim gibi bir hayal uyandırabilen söz ya da yazı.

Panteizm: Evrenle Tanrı'nın tek bir şey olduğunu, evrenin tanrıdan tanrının evrenden ayrı bir yönü, ayrı bir varlığı bulunmadığını ileri süren düşünüş biçimi.

İçtenlik: Sözlü ya da yazılı anlatımda duygu ve düşüncelerin içe doğduğu gibi doğal biçimde aktarma niteliği.

Cinas: Anlamları ayrı, ama söylenişleri yazılışları ya da hem söylenişlerini hem de yazılışları benzer olan sözcüklerin bir arada kullanılması sanatı. Eşsesl