Dramaturji Nedir? Dramaturji Hakkında Kısaca Bilgi

Dramaturji Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Dramaturji:
Metnin tarih ve teorisinin incelenmesiyle başlayarak, yapım aşamasında ise teknik, olay örgüsü, rol ve tema analizleriyle eserin anlatım olanaklarını çözümleme süreci.

 

Tiyatro Terimi Olarak Dramaturji:
1- Uygulamalı ve yapımsal Dramaturji; dramaturgun gerçekleştirdiği etkinlik, dramaturgluk uğraşı; bir oyunun dramaturg ile yönetmenin işbirliği içinde sahnelenmesi tüm sahneleme süreci yöntemsel çalışması, "kuramsal sahneleme".

2- Kuramsal Dramaturji; kavramsal olarak Lessing tarafından ortaya atıldığı biçimde, drama yapıtlarının, oyunların iç yasalarını, ana kurallarını, oyun yapısı ilkelerini ortaya koyan drama sanatı bilgisi, drama sanatı ve tekniği kuramı.

3- Drama yapıtı üretme, oyun yazma; drama yapıtı oluşturma ilkeleri. Bu anlamda Dramaturji kavramı, drama tarihi kavramıyla olduğu kadar, drama kuramı kavramıyla da örtüşür.

 

Benzer Müzik-Dans Terimleri:

Müzikte Gürlük: Sesin şiddet farkı.

Tonalite: 1- Bir bestede ya da bir beste bölümünde bütün nota ve akorların, bir "çıkış noktası" durumundaki notayla ilgilerini düzenleyen sistemlerin bütünü. To

School (İng.): Yirminci yüzyıldan bu yana Güney İtalya'da söylenen popüler şarkılar. Napolitana (İt.).

Envansiyon: Buluş anlamında 2 ya da 3 sesli kısa çalgısal parça. Invention (Fr.).

Giusto(İt.): Tam. Doğru. Allegro guisto: Aşırılığa kaçmayan, kesin vuruşlu hızlı tempo.

Quartett (Kuartet): Dört ses veya dört alet için yazılan müzik parçası. Gerek vokal ile gerek yalnız müzik aletleriyle sunulan müzikte en uygun gruplanma şeklidir. Çalgıs