Egemenlik Terimi Hakkında Bilgiler
1- Devletin belli sınırlar içinde,belli bir toplumda serbestçe iktidar gücünü kullanabilmesidir.Yani dış ve iç baskılardan kurtularak kendini yönetebilmesidir.
2- Hukuk ve siyaset felsefesinde, bir kişi ya da kurumun, kendi alanında başka bütün kişi ya da kurumlar üzerinde nihai otorite sahibi olmasını mümkün kılan özellik; devletin karar alma sürecinde ve düzeni sağlamada, tek yönetici ya da otorite olması durumu.
Yasalar yapma ve bu yasalara göre ülkeyi yönetme gücü gibi milletin ve devletin yetkilerinin tümü, hâkimiyet.
Bir ülkede ulusun içinden çıkan, bir kişiye, gruba ya da tüm ulusa ait olabilen yönetme gücü. Diğer bir görüşle yönetim kaynağı olarak görülen güç. Yönetme yetkisi, hakimiyet.
Milletin ve onun tüzel kişiliği olan devletin yetkilerinin hepsi, hükümranlık, hakimiyet.
Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri:
Akademi: 1- Platon'un Atina yakınlarında kurduğu, ölümünden sonra onun temel öğretisine bağlı kalmayarak şüpheciliğe, sonradan da dogmatizme kayan felsefe okul
Etik: Ahlak felsefesi. Ahlaki olanın özünü ve temellerini araştıran felsefe dalı.
Dualizm(İkicilik): 1- Temelinde,birbirine indirgenemeyen iki prensibin veya cevherin mevcudiyetine inanç bulunan her sisteme denir.
2- Herhangi bir alanda birbirinde
Şizofren: Şizofreninin anlamı ruhsal yaşamda bölünme, parçalanma, yarılmadır. Bu durum, hastanın gerçeklikle olan bağlantısını bozar.
Birincil Duyusal Alan: Belirli bir duyuya ilişkin alıcılardan gelen sinir akımlarının ulaştığı beyin kabuğu alanı.
Veri: Bilinen, dayanak. Done.