Epitel doku Nedir? Epitel doku Hakkında Kısaca Bilgi

Epitel doku Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Epitel doku:
Salgı ve örtü sistemindeki dokudur. Bu dokuda hücreler birbirine bitişik ve çizgi hâlinde birleşmişlerdir. Epitel doku hücrelerine epitel hücre veya epitelyosit denir. Epiteldokunun çeşitli işlevleri aşağıda verilmiştir.

➢ Vücudun ve organların iç ve dış yüzeylerini sararak dış etkilerden korur.
➢ Endokrin ve ekzokrin salgı bezlerinin yapısını oluşturarak salgı yapar.
➢ Sindirim ve boşaltım organlarında bulunan epitel doku, maddelerin emilimini sağlar.
➢ Bazı epitel dokular, duyu hücreleri aracılığıyla duyu alma ve kasılma işlevini yapar. İşlevlerine göre epitel doku; örtü epiteli, salgı epiteli, miyoepitel ve nöroepitel olmaküzere 4 gruba ayrılır.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Epitel Doku:
Mukozanın dış tabakası.

 

Benzer Biyoloji Terimleri:

Stigma: 1. Bir solunum açıklığı. Örneğin böceklerde bir trakenin yüzeyinde bulunan bir açıklık ya da kıkırdaklı balıklarda yutağa doğru su girmesini sağlayan

Transkripsiyon: 1- DNA zinciri üzerinden mRNA'nın sentezlenmesi. 2- (Yazılma) DNA ipliklerinin birinden genetik bilgilerin yeni sentezlenen mRNA'ya aktarımı.

Jeomorfolojik: Yer şekillerinin engebe biçimlerine yönelik.

Kemiozmoz: Proton (H+) derişimi farkından dolayı protonların zardan geçişi sırasında ATP sentaz aracılığıyla ATP sentezleme mekanizması.

Mimikri: Bir organizmanın yaşamını sürdürebilmek amacıyla bazı diğer canlı ya da cansız nesnelere benzeyerek yaptığı uyum.

İzogami: Şekil ve büyüklük bakımından aynı olan dişi ve erkek üreme hücrelerinin birleşimiyle yeni canlı oluşumu. Gametlerin her ikisi de hareketlidir. Su y