Epitel doku Terimi Hakkında Bilgiler
Salgı ve örtü sistemindeki dokudur. Bu dokuda hücreler birbirine bitişik ve çizgi hâlinde birleşmişlerdir. Epitel doku hücrelerine epitel hücre veya epitelyosit denir. Epiteldokunun çeşitli işlevleri aşağıda verilmiştir.
➢ Vücudun ve organların iç ve dış yüzeylerini sararak dış etkilerden korur.
➢ Endokrin ve ekzokrin salgı bezlerinin yapısını oluşturarak salgı yapar.
➢ Sindirim ve boşaltım organlarında bulunan epitel doku, maddelerin emilimini sağlar.
➢ Bazı epitel dokular, duyu hücreleri aracılığıyla duyu alma ve kasılma işlevini yapar. İşlevlerine göre epitel doku; örtü epiteli, salgı epiteli, miyoepitel ve nöroepitel olmaküzere 4 gruba ayrılır.
Mukozanın dış tabakası.
Benzer Biyoloji Terimleri:
Blastosöl: 1. Emriyonik gelişme sırasında, blastula safhasında küresel yapı oluşurken hücrelerin kenarlara göç ederek oluşturduğu boşluk, birinci karın boşluğu.
Translasyon(okuma): 1- mRNA'nın sentezlendikten sonra stoplazmadaki ribozoma bağlanıp amino asitleri tRNA'lar yardımıyla sıraya koyması.
2- mRNA molekülü üzerinde kodl
Biyotik Faktörler: Çevrenin canlıları etkilediği gibi, canlılar da çevrelerini ve birbirlerini etkiler. Ortamdaki canlı varlıkların tamamına biyotik faktörler denir.
Koleteral: Ksilem ve floemin üst üste bulunması.
Fosil: 1. Milyonlarca yıl önce yaşamış canlıların korunarak bu güne kadar gelmiş kalıntıları.
2. Taş ya da kayaların içerisinde rastlanan taşlaşmış canlı
Çelikle Üretim: Bitkilerin dal ve kök parçalarından yeni bitkilerin üretilmesine çelikle üretim denir. Nemli toprakta ya da suda bir süre bekletilerek köklendirilen b