Etnoloji Terimi Hakkında Bilgiler
Toplumların (halkların) yapısını, kültür özelliklerini ve köklerini inceleyen halk bilimidir. Halkları ve kültürlerini sınıflandırır, onların kaynaklarını ve dağılımlarını, göç eylemlerini ve yayılışlarını araştırır.
İnsanların milletlere ayrılışını; bunların nereden çıktığını, oluşumunu, yeryüzüne yayılışını, aralarındaki niteliklerini inceleyip karşılaştıran ve sınıflayan bilimdir.
"Irkların kökenini, biyolojik ve fiziksel özelliklerini ve değişimlerini antropoloji inceler. Etnoloji ise ırkların türeyişi, dağılışı, faaliyetleri ve ilişkileriyle de ilgilenir. Yani ırkların kültürel ve toplumsal özellikleri etnolojinin konusudur.Türklerin beyaz ırktan gelmesi antropolojinin bulgusudur. Türklerin kendilerine has bir bozkır kültürüne sahip olmaları bu yönleri sayesinde başka milletlerden ayrılmaları ise etnolojinin konusudur."
Eski ve yeni toplumların kültürlerini inceleyen, maddi ve manevi kültür unsurlarını sistemli olarak açıklama, karşılaştırmalar yapmak suretiyle insanlığın kültür tarihini esas alan bilim dalı. Halk bilgisi.
Benzer Tarih Terimleri:
Emir: Bir toplumun, bir yerin beyi. İslâm ülkelerinde beylere ve prenslere verilen isim. Komutan, bey, vali.
Bedesten: Değerli eşya, kumaş, baharat ve mücevherlerin alınıp satıldığı kapalı çarşılardır.XIII. yüzyıl'da Selçuklular'la birlikte ortaya çıkmış ve Osmanlılarl
Milliyetçilik: Bireylerin ait oldukları milletin varlığını ve birliğini sürdürmesi ve yüceltmesi için diğer bireylerle ortak çalışma bilincine sahip olmasıdır. Atatü
Sünnî: Hz. Muhammed'in yolunda giden, dört imamdan birinin mezhebinden olan kimse. (Dört İmam: Ebu Hanife, Safî, Malik, Hanbel).
Gulam Sistemi: Savaşlarda ganimet olarak alınan genç erkek tutsaklardır. Büyük Selçuklu Devleti'nde gulam olarak orduya alınır ve sıkı bir eğitimden geçirildikten s
Fıkıh: İslam hukukudur ve dünya işleri yanında, dinsel görevleri de içine alır. Hanefi Mezhebine göre dört kaynağı vardır. Bunlar:
1. Kitap; Kur'an-ı Keri