Fenotip Nedir? Fenotip Hakkında Kısaca Bilgi

Fenotip Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Fenotip:
1-Anne ve babadan üreme olayı ile yavruya aktarılan genlerce oluşturulan karakterlerin dış görünüşüne, gözlemlenebilir özelliklerine denir. Canlı fenotiplerin oluşmasında gen ve çevre etkileşmesi görülür.

2-Bir organizmanın kalıtsal yapısının dıştaki görünür ifadesidir.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Fenotip:
Canlının  dış görünüşünü diğerlerinden ayıran belirgin özelliğidir. Uzun boylu olma, kırmızı çiçek açma gibi.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak Fenotip:
Herhangi bir kalitatif yada kantitatif karakter yönünden bireylerin gözle görülebilen ya da bir ölçü veya tartı birimiyle belirlenebilen özelliklerin değeri o bireyin söz konusu karakter yönünden fenotipini oluşturur.

 

Genetik Terimi Olarak Fenotip:
Bir canlının gözle görünür özellikleri. Anne ve babadan üreme olayı ile yavruya aktarılan genlerce oluşturulan karakterlerin dış görünüşüne denir. Canlı fenotiplerinin oluşmasında gen ve çevre etkileşmesi görülür.

Örnek: Göz renginin siyah, mavi, yeşil oluşu, saç şeklinin düz, kıvırcık olması, kan gruplarının A,B... olması gibi.

 

Veteriner Hekimliği / Hayvancılık Terimi Olarak Fenotip:
Herhangi bir kalitatif ya da kantitatif karakter yönünden bireylerin gözle görülebilen ya da bir ölçü veya tartı birimiyle belirlenebilen özelliklerin değeri o bireyin söz konusu karakter yönünden fenotipini oluşturur.

 

Benzer Biyoloji Terimleri:

Dominant Gen: Aynı kalıtsal karakterle ilgili, farklı aleller bir araya geldiğinde, etkisini canlının dış görünüşünde ortaya çıkaran gene dominant (başat, baskın) g

Korpus Allatum: Böceklerde beynin hemen gerisinde bulunan iç salgı bezidir. Jüvenil hormonu salgılar.

Kloroplast: Bütün yeşil bitkiler ve alg hücrelerinde klorofil kapsayan tanecikler ya da plastitler. Fotosentez merkezidir.

Seboidler: Yeni dünyanın sarılır kuyruklu maymunları.

Antikodon: tRNA'daki üçlü baz dizilişi.

Performans Eğrisi: Canlıların çevresel faktörlerin değişimlerine karşı tepkilerinin gösterildiği grafiklere performans eğrisi denir.