Fotoperiyodizm Nedir? Fotoperiyodizm Hakkında Kısaca Bilgi

Fotoperiyodizm Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Fotoperiyodizm:
1. Bitkilerin ışık ve karanlık periyot sürelerine verdikleri tepkiye fotoperiyodizm denir. Fotoperiyodizm bitkinin vejatatif dönemden generatif aşamaya geçmesinde etkilidir. Fotoperiyodizm özelliklerine göre sebzeler uzun gün, kısa gün ve nötr gün bitkileri olarak ayrılır.

2. Mevsimsel olaylar birçok bitkinin yaşam döngüsünde kritik önem taşır. Bitkilerde tohum çimlenmesi, çiçeklenme, tomurcuk dormansisinin oluşması veya kırılması çoğunlukla yılın belirli bir döneminde ortaya çıkan gelişim evreleridir. Bir bitkinin 24 saatlik gece ve gündüz döngüsünde, gündüz (ışık) ve gece (karanlık) periyodunun uzunluğuna göre fizyolojik olarak verdiği yanıt fotoperiyodizm olarak adlandırılır. Fotoperiyodizm, fizyolojik bir olayın yılın belirli bir zamanında engellenmesi için gerekli olan gece uzunluğu ya da karanlık saat sayısıdır. Kritik gece uzunluğu kısa gün bitkilerinde minumum, uzun gün bitkilerinde ise maksimum karanlık saat sayısıdır.

 

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Fotoperiyodizm:
Bitkilerin günlük ışıklanma süresine karşı gösterdikleri tepkidir. Bitkiler buna göre erken yada geç çiçeklenme gösterirler, bitki yetiştirme bakımından bu durum önemlidir.

 

Benzer Biyoloji Terimleri:

Oksinler: Uzama yoluyla bitki gelişmesini sağlayan hormona benzer maddeler.

Anabolizma: 1. Enerji depolama, yani hücresel madde yapımını ve büyümeyi sağlamak üzere basit moleküllerin karmaşık molekülleri oluşturmasına neden olan kimyasal

Ekzoenzim: Dış ortama salgılanan enzim.

Absisyon Tabakası: Yaprak sapının dip kısmında yer alan, birbiriyle gevşek olarak bağlantılı, ince duvarlı hücrelerden oluşan özel bir tabaka. Bu hücre tabakası, yaprağı

Ovipozitor: Yumurtaları yerleştirmeye yarayan yapı, yumurtlama borusu.

Arı Döl Yetiştirme: Homozigot ebeveynlere uygun olarak, ele alınan özellik ya da özellikler bakımından her zaman aynı sonucu veren genetik çaprazlama.