Gelenek Terimi Hakkında Bilgiler
Bir toplumda, bir toplulukta eskiden kalmış olmaları dolayısıyla saygın tutulup kuşaktan kuşağa iletilen, yaptırım gücü olan kültürel kalıntılar, alışkanlıklar, bilgi, töre ve davranışlar, anane.
Eski çağlardan beri yerleşmiş olup kuşaktan kuşağa geçerek gelen ve toplumun üyeleri arasında ortak bir ruh ve dolayısıyla sağlam bir bağ yaratan her türlü saygın alışkanlıklar, kültürel kalıntılar ve davranışlardır.
1- Bir toplumun, yüzyıllar öncesinden kendi içerisinde doğan, kuşaktan kuşağa geçerek özel bir bağ oluşturan davranış kurallarıdır. Bunlara örf ve adetler veya töre de denir.
2- Toplumun eski zamanlarından (atalarından) kuşaktan kuşağa aktarılarak gelmiş olan, sözsel, davranışları düzenleyen ve etkin bir yaptırım gücü bulunan kurallar bütünü.
Bir toplumda, bir toplulukta eskiden kalmış olmaları dolayısıyla saygın tutulup kuşaktan kuşağa iletilen, yaptırım gücü olan kültürel kalıntılar, alışkanlıklar, bilgi, töre ve davranışlar, anane.
Bir toplumda eskilerden kalmış, saygın tutulup kuşaktan kuşağa aktarılan, yaptırım gücü de olan kültürel alışkanlık ve davranışlardır. Kız isteme, düğün törenleri, kına gecesi gibi.
Bir toplumda, eskiden kalmış olmaları nedeniyle saygın tutulup kuşaktan kuşağa iletilen kültürel kalıntılar, alışkanlıklar, bilgi, töre ve davranışlar.
Bir toplumda, zaman içinde meydana gelen kültür birikiminin sonucunda oluşmuş davranışlar bütünü.
Benzer Kur’an-ı Kerim Terimleri:
Malayani: 1. Anlamsız, yararsız söz ve iş, insan için arzu edilmeye değmez boş şey, abes.
2. Konuşan kişiye veya dinleyenlere, gerek bu dünyada gerekse ahire
Rahman: “Dünyada, bütün canlılara şefkat gösteren, mümin kâfir ayrımı yapmaksızın insanlara merhamet eden, her türlü nimeti sürekli veren, rahmeti sonsuz olan
Garip: Yabancı, kimsesiz, tuhaf.
İstihsan: Kişinin bir şeyi iyi ve güzel bulması, özel bir gerekçe nedeniyle açık kıyas ya da genel kuralın aksine bir çözümü tercih etmektir.
Sahâvet: Cömertlik, el açıklığı.
Amel: 1. Yapılan iş, eylem, fiil.
2. Çalışma, didinme, davranış, uygulama.
3. Bir kural veya dinî emrin yerine getirilmesi.
4. Dünya ve ahirette ce