Gezegen Nedir? Gezegen Hakkında Kısaca Bilgi

Gezegen Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Gezegen:
1. Güneş etrafındaki yörüngeleri sabit elipsler olan ve belli büyüklüklerdeki gökcisimleri. Gökküre üzerinde sabit nokta şeklinde görülen yıldızlardan farklı olarak hareketli oldukları için bu adı almışlardır.

2. Yıldızlar gibi ısı ve ışık kaynağı olmayan, yıldızlardan aldığı ışığı yansıtan gök sicimlerine gezegen denir. Gezegenler yıldızlardan daha küçük ve soğuktur. Gezegenler yıldızın çevresinde dolanarak hareket eder.

3. Güneş'in etrafında dolanan gökcisimlerine gezegen adı verilir.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Gezegen:
Bir yıldızın, özellikle Güneş'in çevresinde dolanan, kendiliğinden ışık saçmayan, Güneş'ten aldıkları ışığı yansıtan gök cisimlerinin ortak adıdır. Gezegenler, Dünya'ya yakın oldukları için, gökyüzündeki yerleri zamanla değişir.

 

Coğrafya Terimi Olarak Gezegen:
Yıldızların çekim alanlarında bulunan ve yıldız çevresinde dönen gök cisimleridir.

 

Fizik Terimi Olarak Gezegen:
Güneş çevresinde dolanan ondan aldıkları ışığı yansıtan gök cisimlerinin ortak adı.

 

Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri:

Zaman Saniyesi (sn): Zaman dakikasının altmışta biri.

Ay'ın Evreleri: Görünen Ay tekerinin aydınlık parçasının aldığı biçimlerdir. Yeniay, ilkdördün v.b.

Gök Ada: Milyonlarca yıldızdan yıldız kümelerinden, bulutsu ve gaz bulutlarından oluşmuş, Samanyolu gibi bağımsız uzay adası.

Bir astronomik birim: Güneş'in merkeziyle, Dünya'nın merkezi arasındaki ortalama uzaklığa bir astronomik birim (1 AB) denir. 1 AB = 149,6 milyon km. Yani bir astronomik b

Ayak: Teleskopların üzerine bindiği dikine yerleştirilmiş sütun.

Bilim: Evrenin ya da olayların bir bölümü hakkında deneye dayalı ve gerçeklikten yararlanarak sonuç çıkarma süreci ve bu yolla elde edilen bilgilerin bütünüd