Gezegen Terimi Hakkında Bilgiler
Yıldızların çekim alanlarında bulunan ve yıldız çevresinde dönen gök cisimleridir.
Bir yıldızın, özellikle Güneş'in çevresinde dolanan, kendiliğinden ışık saçmayan, Güneş'ten aldıkları ışığı yansıtan gök cisimlerinin ortak adıdır. Gezegenler, Dünya'ya yakın oldukları için, gökyüzündeki yerleri zamanla değişir.
1. Güneş etrafındaki yörüngeleri sabit elipsler olan ve belli büyüklüklerdeki gökcisimleri. Gökküre üzerinde sabit nokta şeklinde görülen yıldızlardan farklı olarak hareketli oldukları için bu adı almışlardır.
2. Yıldızlar gibi ısı ve ışık kaynağı olmayan, yıldızlardan aldığı ışığı yansıtan gök sicimlerine gezegen denir. Gezegenler yıldızlardan daha küçük ve soğuktur. Gezegenler yıldızın çevresinde dolanarak hareket eder.
3. Güneş'in etrafında dolanan gökcisimlerine gezegen adı verilir.
Güneş çevresinde dolanan ondan aldıkları ışığı yansıtan gök cisimlerinin ortak adı.
Benzer Coğrafya Terimleri:
Kentsel Sit Alanı: Kentsel ve yöresel nitelikleri, mimari ve sanat tarihi açısından gösterdikleri fiziksel özellikleri ve bu özellikleri ile oluşan çevrenin sosyoekonomi
Termik Basınç: Dünya'nın küreselliği nedeniyle ısınma ve soğumaya bağlı oluşan basınçlardır.
Dönence: 23° 27' Kuzey ve Güney enlemlerine verilen isim. Güneş ışınlarının Kuzey ve Güney Yarım Küre'de dik açıyla düştüğü en son enlemlerdir.
Dönence sayı
Cevher: Değerli süs taşı, mücevher.
Karstlaşma: Karstik yer şekilleri, suların etkisiyle çözünebilen taşlar üzerinde oluşan şekillerdir. Ancak kalker, jips, dolomit ve kaya tuzu gibi taşlar, diğerle
Hinterlant (Art Bölge): Bir kenti, kentler dizisini, liman ya da bölgeyi çevreleyen ve onunla yakın ekonomik ve toplumsal etkileşim içinde bulunan bölge.