Glikoz Nedir? Glikoz Hakkında Kısaca Bilgi

Glikoz Terimi Hakkında Bilgiler

Kimya Terimi Olarak Glikoz:
C6H12O6 genel formülüne sahip basit karbonhidrat.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Glikoz:
1- Özellikle üzüm suyunda bulunan karbon, hidrojen ve oksijenden oluşan şeker, üzüm şekeri.

2- (Heksoz) C6H12O6 molekül yapısındaki karbonhidrat.

 

Biyoloji Terimi Olarak Glikoz:
C6H12O6(Heksoz) molekül yapısındaki karbonhidrat. Karbonhidratların en küçük yapı taşıdır. Fotosentez ile bitkilerde üretilir. Çok sayıda glikoz özel bağlarla birleşerek nişastayı, selülozu ve glikojeni oluşturur. Kan sıvısında bulunan kan şekeri glikozdur.

 

Mutfak - Yemek Terimi Olarak Glikoz:
Karbonhidrat (monosakkarit- 6 karbonlu şeker). Koyu şuruba benzer şeffaf şeker. Tatlı şurubunda ve birçok pasta yapımında kullanılır.

 

Beslenme ve Diyet Terimi Olarak Glikoz:
Basit yapıda bir şekerdir. Karbonhidratlar parçalandığında en küçük yapı olarak kana geçer ve besin olarak taşınır. Hücreler aldıkları glikozu enerji için kullanır. Birçok karbonhidratın, maltoz, laktoz, sakaroz, nişasta ve glikojenin temel maddesidir.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Glikoz:
Kan şekeri.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Glikoz:
1. Bir çeşit şeker, kan şekeri. Bir monosakkarit.

2. Kanda bulunan karbonhidrat, önemli bir enerji kaynağı.

 

Benzer Kimya Terimleri:

Ağır Su: Ağır su (D2O) döteryum oksit, nükleer reaktörlerde kullanılan, hidrojen yerine ağır hidrojen (döteryum) izotopuna sahip, yoğunluğu yüksek s

Yapay Radyoaktiflik: Radyoaktif olmayan bir çekirdeğin yüksek enerjiye sahip çeşitli tanecikler ile bombardımanı sonucu kararsız hale getirilmesi.

Arrhenius Bazı: Sulu çözeltide hidroksit (OHˉ) iyonları oluşturan bileşik.

Cis: Stereoizomerlerinde benzer grupların ikili bağın bulunduğu düzlemin aynı tarafında olması durumunda kullanılan bir ön ektir.

Dializ: Bir çözelti içerisindeki küçük iyon veya moleküllerin yarı geçirgen bir zardan geçmesi ve büyük iyon veya moleküllerin geçmemesi işlemi.

Kütle (m): Madde miktarına kütle denir. Bir cismin sahip olduğu değişmez madde miktarıdır. Kütle birimleri kilogram ve (kg) ve gram (g) dir.