Göbek Terimi Hakkında Bilgiler
1. Hat terimi olarak, Hilye-i şerifin, Peygamberin vasıflarının yazıldığı yuvarlak kısmına verilen ad. Ayrıca Hilye ile ilgili bilgilere bakınız. Şemse ciltlerin ortasındaki motife de göbek denir.
2. Besmelenin hemen altına gelen dairevî alandır. Bazen beyzî (oval), dörtgen ve çokgen de olabilmektedir. Hilye metninin büyük bir bölümünün yerleştirildiği bu kısım
"gövde" olarak da adlandırılır. Burada fizikî ve ahlâkî vasıfları ile Hz. Peygamberimizi anlatan sahabe beyanlarından oluşan rivayetler –genellikle Hz. Ali’nin yaptığı tavsîf – metin olarak yer alır.
Benzer Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri:
Beyazi: Uzunluğuna açılan yazma kitaplara verilen ad. Beyazî kelimesini daha çok İranlılar kullanmış, Türkler bu çeşit kitaplara Sığır dili demişlerdir.
Rik'a (Rika): Tevki' yazıya tabi olup onun ince kalemiyle yazılan yazıdır.
Okuyup yazması olan her Osmanlı'nın günlük yazışmalarında kullandığı ve ağzı 1 mm.yi g
Gubâri Yazı: Arapça toz anlamına gelen gubardan ismini alan yazıdır. Çok ince ve küçük hatta gözle zor görülebilecek yazılara verilen isimdir.
Boya Ezmek: Ebruda, Toprak boyaların mermer zemin üzerinde destiseng yardımıyla ezilip inceltilmesi işlemidir.
Miklep: Eski yazma kitapların cildinin alt kapağı kenarına eklenen bir ektir ki ucu kapların ortasına kadar gelir, ekseriya kitaplar okunurken sahife arasında
Hatt-ı Münkesir: Kırtılama