Gotik Nedir? Gotik Hakkında Kısaca Bilgi

Gotik Terimi Hakkında Bilgiler

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Gotik:
Gotlara değin anlamında olup, temel özelliği sivrilik olan ve 12. yüzyıldan sonra Avrupa'da gelişen sanat çığırını anlatmak için kullanılan terim. Gotik mimarlık örnekleri ilkin Fransa'da île-de France (Saint-Denis et Sens)'ta 1125'te görülür. Gotik mimaride üç yenilik söz konusudur: kaburgalı tonoz, dayanma ayakları (kontrforlar) arasındaki cam duvarlar ve dayanma kemerleri (payanda kemerler). Ustalıklı bir yapım sistemi ile dört köşeye yöneltilen tonozun itkisi yerçekimini yenmeye ve duvarlarda büyük pencereler açmaya olanak verir. Yapının zayıf noktalarını, yani tonozların itkisinden gelen yükü alan yerleri pekitmek için gotik yapıcılar itkiyi kalın dış kontrforlara veren payanda kemerden yararlanmışlardır.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Gotik:
Avrupa'da Ortaçağ mimarisine verilen ad. 12. yy.ın ortasından Rönesans'a kadar olan süreyi içeren Gotik, resim ve heykeli de kapsayan genel bir üslup halinde ele alınır. Geç Gotik, Uluslararası Gotik (Bkz. adı geçen madde) gibi alt başlıklara da ayrılmıştır.

 

Sanat Terimi Olarak Gotik:
1- Avrupa'da Ortaçağ mimarisine verilen ad. XII. yüzyılın ortasından Rönesans'a kadar olan süreyi içeren Gotik, resim ve heykeli de kapsayan genel bir üslup halinde ele alınır. Geç Gotik, Uluslararası Gotik gibi alt başlıklara da ayrılmıştır.

2- 12. Yüzyıldan 15. Yüzyıla kadar devam eden Avrupa Orta çağ sanatında bir stil.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Gotik:
Avrupa'da 12. Yüzyıldan sonra gelişen temelinde sivrilik biçimi yatan bir mimarlık hareketi.

 

Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri:

Platin: Rengi gümüşten esmerce, yumuşak, kolay işlenir, oksitlenmez, asitlere karşı dayanıklı, Pt simgesiyle gösterilen maden.

Grifon: Kartal başlı aslan.

Bambu: Mobilya yapımında kullanılan kamış. Tropikal menşeli dayanıklı ve esnek bir malzemedir, bini aşkın çeşidi bulunmaktadır.

Yüklük: Yorgan, döşek gibi büyük eşyaları barındırmak amacıyla yapılan, bu eşyaların günlük kullanımda olmayanların saklandığı geniş dolap.

Büfe: Sofra takımları dolabı. Alçak dolap biçiminde, içinde eşyaların saklandığı bir mobilya türü.

Modüler: Bir modülün yinelenmesi ile oluşturulmuş çizim, yapım.