Hamam Nedir? Hamam Hakkında Kısaca Bilgi

Hamam Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Hamam:
Yıkanılacak yer.

 

Sanat Terimi Olarak Hamam:
Kamusal nitelikte yıkanma yapısı veya mekânı. Özel olarak ısıtılan sıcak suyu ile gerçek anlamda ilk hamam yapıları Romalılar döneminde inşa edilmiştir. Ancak Roma hamamları sadece yıkanma yapıları değil, aynı zamanda birer toplumsal merkezdir. Geç Antik Çağ'da yaklaşık M.S. 5. Yüzyılda genel ekonomik çöküşle birlikte hamamlarda ortadan kalkmıştır. Daha sonraları Bizans Döneminde yapılan hamam yapıları ne boyut ne de mimari önem açısından Roma hamamları ile kıyaslanamazlar. Hamamın yeniden önemli bir yapı haline gelişi Anadolu Selçuklu özellikle de Osmanlılar zamanında olmuştur. Türk toplumunda hamam gerçek fonksiyonuna çekilmiş olarak karşımıza çıkar. İslam inancında temizliğe verilen önem nedeniyle böyle kamusal yıkanma yapıları Türk toplumunda olabildiğince yaygınlaşmıştır. Türk mimarisinde hamam yapıları başlıca şu bölümlerden oluşmaktadır: Soyunmalık (Camekân), Ilıklık, Sıcaklık, Halvet, Külhan.

 

Sağlık-Tıp Terimi Olarak Hamam:
Orta Doğu kültürlerine ait geleneksel bir yıkanma ve temizlenme tesisidir. Kadın ve erkekler için ayrı hamamlar vardır. Hamam içinde küçük odalar bulunur. Hamam görevlileri ziyaretçiler ile bire bir ilgilenip kişilerin temizlenmelerinde yardımcı olurlar. Hamamlarda sabunla yıkanmak esastır. Hamam, vücuttaki toksinlerin atılmasında önemli bir rol oynar. Yalnız yıkanabilineceği gibi küçük gruplar halinde de yıkanılabilir.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Hamam:
Yıkanmak için hizmete açılmış umuma açık yer.

 

Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri:

Usta: Bir zanaatı gereği gibi öğrenmiş olan ve kendi başına yapabilen kimse.

Kuvayımilliye: Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Yunanların İzmir'i işgal etmeleri ve Anadolu'da ilerlemeleri üzerine kurulan ve onlara karşı savaşan millî teşkilat.

Sismoloji: Depremleri inceleyen bilim dalına sismoloji denir.

Sosyal Devlet: Ekonomik ve sosyal alanlarda bireylere sosyal güvenlik ve adalet sağlayıcı politikalar üreten devlet modeli.

Ocaklık Arazi: Osmanlı Devleti'nde kale muhafızlarına ve tersane giderlerine ayrılan sınır boylarındaki araziye denirdi.

Hasat: 1. Ürün kaldırma, ekin biçme işi. 2. Bu yolla elde edilen ürün.