Harç Terimi Hakkında Bilgiler
Kargir duvarlar ile iç ve dış sıvaların yapımında kullanılan ve mineral esaslı bir bağlayıcı, harç kumu, su ve gerektiğinde ilave edilen katkı maddelerinin uygun oranlardaki karışımları ile oluşturulan bir yapı malzemesi.
Yükseköğrenim öğrencilerinin okudukları programa göre, her yıl yeniden belirlenen eğitime katkı paylarıdır. Harç miktarları Bakanlar Kurulu tarafından her yıl eğitim maliyetlerine göre yeniden belirlenir. Bir süre önce yapılan bir değişiklikle, İkinci öğretimler dışındaki normal öğretim programlarında harçlar kaldırılmıştır. Bu konu ile ilgili bilgilere tercih klavuzlarından ulaşılabilir.
Garnitür, sos, iç veya pişirme suyu olarak ayrı bir kapta hazırlanıp yemeğin üzerine veya içine karıştırılan malzeme.
Resmi işlerde devlet veznesine ödenen para.
Giysilere süs için dikilen hazır şerit.
Resmi bir muamele başvurusu yapılırken ödenmesi gereken yasal meblağ.
Harcanan para. Bir çeşit vergi
Yapıda tuğla ve taşları birbirine bağlamak ve kagir duvar ile tavanları sıvamak için kullanılan, kum, kireç, çimentoyu su ile karıştırılarak yapılan hamur.
492 sayılı Harçlar Kanununa ekli (4) tarifede belirtilen tapu işlemlerinden, verilen tapu hizmeti karşılığında alınan paradır. Günümüzde tapu harçları T.C. Ziraat Bankası ve Vakıflar Bankası tüm şubelerine yatırılabilmektedir. Harcı yatırılmadan tapu işlemi yapılamaz. Yapan memur sorumlu olur.
Benzer Yapı-Dekorasyon Terimleri:
Bisküvi: Sırsız porselen veya fayans.
Solvent Bazlı Boya: Tiner ile inceltilen boyalara "solvent bazlı" boyalar denir. Solvent bazlı boyalar, uygulama ve kuruma esnasında koku verir. Bu yüzden boyanan mekanla
Aplik Spot: Spot şeklinde aydınlık veren, duvara monte edilen, tekli veya çoklu aplik çeşididir.
Fuga: Çimento esaslı, kullanıldığı yerin özelliğine göre kimyasal madde katkılı, geliştirilmiş su itici özelliğine sahip derz dolgu malzemesi.
Damlalık: 1. Bulaşık teknesinin yanına konulan yıkanmış kapkacağın sularını tekneye akıtan oluklu bölüm.
2. Bir yapıda çörtenleri damlalık ve dam oluklarını t
Peyzaj Mimarisi: Bahçe Mimarlığının diğer adı; bir toprak parçasını bitki, su, taş gibi doğa elemanları ile düzenleme sanatı.