Harem Bölgesi Terimi Hakkında Bilgiler
Sözlükte yasak bölge anlamına gelen "Harem Bölgesi" Mekke ve çevresine verilen bir isimdir. Mekke ve çevresine bu ismin verilmesi, zararlılar dışındaki hayvanlarının öldürülmesinin ve bitkilerinin koparılmasının yasak olması sebebiyledir.Harem bölgesinin sınırlarını ilk defa Cibrîl'in rehberliğiyle Hz. İbrâhim (a.s.) belirlemiş, sınırları gösteren işaretler daha sonra Hz. Peygamber (a.s.) tarafından yenilenmiştir. Bu sınırların Kâ'be'ye en yakını, Mekke'ye 8 km. mesafede Medine istikametinde"Ten'îm"; en uzak olanları ise Tâif yönünde "Ci'râne"ve Cidde istikametinde Hudeybiye yakınlarında "Aşâir"dir.Diğerleri; Irak yolu üzerinde "Seniyyetülcebel", Yemen yolu üzerinde "Edâtü Libn" ve Arafat sınırında "Batn-ı Nemîre"dir. Kur'ân-ı Kerîm'de Kâ'be'ye "el-beytü'l-harâm" (Mâide5/2) onu çevreleyen mescide "el-mescidü'l-harâm" (İsrâ 17/1)denildiği gibi, bu mescidin içinde bulunduğu Mekke şehri de"harem" (Kasas 28/57, Ankebût 29/67) yani "saygıya lâyık" sözüyle vasıflandırılmıştır.
Mekke ve etrafına yayılan, Allah (c.c.) tarafından Harem Bölgesi olarak tanımlanan, sınırları Hz. Muhammed (s.a.v.) tarafından işaret olunan, bitki ve canlıları koruma altına alınan geniş alandır.
Mekke etrafında, bitkileri koparılmamak ve hayvanları avlanmamak üzere sınırları belirlenmiş bölgeye denir.
Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri:
Mendup: Ef'al-i Mükellefin'dendir. İslam dininde yapılması hâlinde sevap, yapılmazsa günah olmayan eylemlere verilen isimdir. Edeb ve müstehab da denir.
Haham: Yahudi din adamı.
Nasihat: Bir kimseye yapması veya yapmaması gereken şeyler için söylenen söz, öğüt.
Mültezem: Kâbe'nin kuzey doğu duvarında yerden 2 m yükseklikte Kâbe'nin kapısı vardır. Hacer-i Esved'in bulunduğu köşe ile Kâbe kapısı arasında kalan kısma m
Medine: Peygamber (sav)' e ve ilk Müslümanlara kucak açan, ve Peygamber (sav)' in kabrinin bulunduğu nurlu şehir. Hicretten önceki ismi Yesrib'tir.
Secde Ayeti: Secde ayeti, adından da anlaşılacağı gibi Kur'an-ı Kerim'de geçen bazı özel ayetlerdir. Bu ayetleri okuyan, işiten secde yapar.