Hatayi Nedir? Hatayi Hakkında Kısaca Bilgi

Hatayi Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Hatayi:
Türk bezeme sanatlarında çok sık kullanılan stilize çiçek örgüsü. Genellikle dikine alınmış kesitler hâlinde, ince kıvrımlarla birbirine bağlanarak madalyonlar içinde bu stilize çiçekler, çoğu kez rumi, bulut, yaprak vb. örgelerle birlikte bir kompozisyon oluşturur. Osmanlı döneminde taş, ahşap, dokuma ve seramik gibi çok çeşitli malzeme yüzeylerine değişik tekniklerle uygulanmış, tezhip ve cilt sanatında da kullanılmıştır.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Hatayi:
İnce kıvrımlarla birbirine bağlanan madalyonlar içinde toplanan üsluplaştırılmış çiçek ve yapraklardan meydana gelen, kıvrıkdallı Türk süslemesi.

 

Benzer Sanat Terimleri:

Aydınlık Feneri: Örtülü iç mekânlara ışık sağlamak için düzenlenmiş bölüm. Genellikle kubbe ya da çatının ortasında daha yüksek ve etrafı camekânlı ışıklık.

Obsidyen: Siyah, yeşil, gri veya mor renkli saf doğal cam, volkan camı.

Deformalizm: Anti-formalist çalışmaların içeriğinden karikatürümsü sürreal deformasyonlarından gelir. Resimde kargaşa ve kötü beğeni için kullanılan bir terim.

Nakkaş: 1. Binaların duvar ve tavan gibi yerlerine ve kitaplara süslemeler yapan resimci, süsleme ustası. 2. Bir yapının duvar ve tavanlarını yağlı boya ya

Madonna: Hıristiyan ikonografisinde Meryem'i kucağında "Çocuk İsa" ile betimleyen resimlere verilen genel ad.

Grotesk: Özellikle çiçek dalları, meyveler, perde ve halı örgeleriyle yapılan, garip ve güldürücü bir çeşit bezeme sanatı. Dekoratif bir öğe olarak grotesk, dü