Hatim Nedir? Hatim Hakkında Kısaca Bilgi

Hatim Terimi Hakkında Bilgiler

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Hatim:
Kuran-ı Kerim’i ilk suresi olan Fatiha Suresi’nden başlayıp en son suresi olan Nas Suresi’ne kadar tek başına veya cemaatin huzurunda yüzüne veya ezberden okuma. Kur’an-ı Kerim'in tamamını okuma.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Hatim:
Sözlükte bitirmek sona erdirmek demektir. Kur'an-ı Kerim'in baştan sona kadar orijinal metinden veya ezberden baştan sona okumaktır.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Hatim:
Kâ'be'nin kuzeyinde Rükn-i Irâkî ile Rükn-i Şâmî arasındaki batı duvarının karşısında, yerden 1 m yükseklikte 1.5 m kalınlığında yarım daire şeklindeki duvara denir. Hatîm, Kâ'be'den sayılır. Tavaf, Hatim'in dışından yapılır.

 

Hac ve Umre Terimi Olarak Hatim:
Kâbe'nin kuzey duvarı hizasında yarım daire şeklinde duvarcık ile Kâbe arasında kalan yer. İsmail aleyhisselam ve annesi Hazret-i Hacer'in kabri buradadır.

Kâbe'nin kuzeybatı duvarının (Rükn-i Irak-i ile Rükn-i Şami arası) karşısında, zeminden 1 metre kadar yüksek 1,5 metre kalınlığında yarım daire şeklinde duvardır.

 

Benzer Kur’an-ı Kerim Terimleri:

Mukabele: 1. Toplu yerlerde yüksek sesle hatim okunurken Kur’an-ı Kerim okumasını bilenlerin gözleriyle Kur’an-ı Kerim'i takip etmesi, bilmeyenlerin dinlemesi.

Tevhid: 1. Allah’ı zatında, sıfatlarında ve fiillerinde birleme, tek ve eşsiz olduğuna inanma, ona hiçbir şeyi şirk koşmadan ibadeti yalnızca Allah için yapma

Buğz: 1. Bir insan veya olaydan gizli ve kalpten nefret etmek, kin duymak, düşmanlık beslemek. 2. Nefret, kin, düşmanlık, tiksinme, iğrenme.

Tebliğ: 1. "Allah’ın kendilerine indirmiş olduğu vahiyleri insanlara eksiksiz olarak bildirmesi." anlamında peygamberlerin sıfatlarından biri. Açıklanması ger

Fesat: Karışıklık, bozgunculuk, bir şeyin normal hâlinden ve hedefinden çıkıp yararsız duruma gelmesi. İnsanlar arasında fitne çıkarıp onların durumunu ve h

Saadet: Mutluluk.