Hatim Nedir? Hatim Hakkında Kısaca Bilgi

Hatim Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Hatim:
Sözlükte bitirmek sona erdirmek demektir. Kur'an-ı Kerim'in baştan sona kadar orijinal metinden veya ezberden baştan sona okumaktır.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Hatim:
Kâ'be'nin kuzeyinde Rükn-i Irâkî ile Rükn-i Şâmî arasındaki batı duvarının karşısında, yerden 1 m yükseklikte 1.5 m kalınlığında yarım daire şeklindeki duvara denir. Hatîm, Kâ'be'den sayılır. Tavaf, Hatim'in dışından yapılır.

 

Hac ve Umre Terimi Olarak Hatim:
Kâbe'nin kuzey duvarı hizasında yarım daire şeklinde duvarcık ile Kâbe arasında kalan yer. İsmail aleyhisselam ve annesi Hazret-i Hacer'in kabri buradadır.

Kâbe'nin kuzeybatı duvarının (Rükn-i Irak-i ile Rükn-i Şami arası) karşısında, zeminden 1 metre kadar yüksek 1,5 metre kalınlığında yarım daire şeklinde duvardır.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Hatim:
Kuran-ı Kerim’i ilk suresi olan Fatiha Suresi’nden başlayıp en son suresi olan Nas Suresi’ne kadar tek başına veya cemaatin huzurunda yüzüne veya ezberden okuma. Kur’an-ı Kerim'in tamamını okuma.

 

Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri:

Tamu: Cehennem

Zebani: 1. Cehennem bekçisi, cehennemde görevli melekler. 2. Dünyadayken, Allah’ı inkâr etmenin ve emirlerini yerine getirmemenin sonucunda cehenneme girme

Kurban: 1-Zilhicce ayında belirli nitelikleri olan hayvanı, belirli günlerde kesmeye kurban denir. Vaciptir. 2-Allah'a yakın olmak ve rızasına ermek için i

Tevekkül etmek: Bir işte başarıya ulaşmak için gerekli her türlü çalışmayı yaptıktan sonra, Allah'tan yardım dileyip sonucu ondan beklemek.

Mechul'ül-Malik: Sahibi bilinmeyen mal.

Yergi: Bir kimseyi, bir toplumu, bir düşünceyi, bir nesneyi veya bir göreneği yermek için yazılmış yazı veya söylenmiş söz, taşlama, hicviye, hiciv.