Hicret Nedir? Hicret Hakkında Kısaca Bilgi

Hicret Terimi Hakkında Bilgiler

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Hicret:
1- İslam takviminde tarih başı sayılan Hz. Muhammed'in Miladî 622 yılında Mekke'den Medine'ye göç etmesi olayıdır.

2- Peygamber (sav) ve müslümanların gördükleri işkence ve eziyetler ve çektikleri sıkıntılardan dolayı Mekke'den Medineye göç etmesi, miladi 622 tarihinde gerçekleşmiştir. Hz. Ömer zamanında Hicri takvimin başlangıcı olarak kabul edilmiştir.

 

Tarih Terimi Olarak Hicret:
Mekkeliler'in baskıları nedeniyle, can güvenlikleri tehlikeye giren Müslümanlar'ın Hz. Muhammet'in isteğiyle 16 Temmuz 622 tarihinde Mekke'den Yesrib'e (Medine) göç olayıdır. Böylece Müslümanların can güvenliği sağlanırken, Arap-İslam Devleti'nin kuruluşu da gerçekleşmiş oldu. Bu tarih, Hz. Ömer zamanında alınan bir kararla Arap-İslam takviminin (Hicri) başlangcı yapılmıştır.

 

Genel Türkçe Terimi Olarak Hicret:
İslam takviminde tarih başı sayılan Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine ye göç etmesi.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Hicret:
İslam takviminde tarih başı sayılan Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye göç etmesi.

 

Benzer Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimleri:

Medine Sözleşmesi: Medine'de yaşayan tüm dini gruplarla (Müslümanlar, müşrik Arap kabileleri, Yahudiler) "Medine Sözleşmesi" anlaşmasını yaptı. Buna göre herkes Medine'y

Salih: 1-Yarar, elverişli, doğru, erdemli, iyi yararlı. 2-Dinin öğütlerine uygun harekette bulunan.

Teharri: Kıbleyi bilmeyen kişinin kıbleyi araştırmasıdır.

Bulûğ: Belli bir çağa yetişmek ve belli bir takım vasıflara sahip olmak demektir. Belli bir yaşta bulunan ve belli vasıflara sahip olan kimseye "bâliğ" denir

Eyyam-ı Teşrîk: Teşrik günleri demektir. Zilhiccenin 9-13. günleridir. Bu günlerde teşrik tekbirleri alınır. "Teşrik" Arap dilinde etleri doğrayıp kurutmak demektir.

Hayır: 1-Hayır, Yüce Allah'ın rızasını kazanmaya vesile olan güzel amellerdir. 2-İyilik, karşılık beklemeden yapılan yardım. 3-İyi, hayırlı, yararlı.