Hormon Terimi Hakkında Bilgiler
1. İç salgı bezleri tarafından salgılanıp kana verilerek vücudun başka bölgesindeki hücre ya da hücre gruplarını faaliyete geçiren genellikle protein yapıda olan maddelerdir.
2. Vücudun bir kısmında oluşturulan sonrada difüzyonla yada kan dolaşımıyla diğer kısımlarındaki hücrelere taşınarak onların çalışmalarını düzenleyen özel maddeler.
3. Gövdenin bir kısmında meydana getirilen, sonra da difüzyonla ya da kan dolaşımıyla diğer kısımlardaki hücrelere taşınarak onların aktivitelerini düzenleyen maddelerdir.
4. Canlılarda sentezlendikten sonra etki göstereceği yerlere taşınabilen ve çok düşük miktarlarda büyümeyi, farklılaşmayı ve çeşitli fizyolojik olayları olumlu ya da olumsuz yönde etkileyebilen organik bileşik.
İç salgı bezleri tarafından kana verilen ve vücudun çeşitli yerlerindeki hücreleri faaliyete geçiren maddeler.
1. Vücudun bir kısmında oluşturulan sonrada difüzyonla yada kan dolaşımıyla diğer kısımlarındaki hücrelere taşınarak onların çalışmalarını düzenleyen özel maddeler.
2. İç salgı bezleri (endokrin bezler) tarafından salgılanıp kana verilerek vücudun başka bölgesindeki hücre ya da hücre gruplarını faaliyete geçiren, kimyasal yapılarına göre (peptitler, proteinler, steroitler) ve etki şekillerine göre (faaliyeti hızlandırıcı ve azaltıcı) gruplandırılan, başta beyin olmak üzere eşey organları, adrenal bezler, tiroit, pankreas vb. gibi organlardan salgılanan birincil haberci maddeler.
3. İç salgı bezlerinden kana geçen ve organların işlemesini düzenleyen adrenalin, insülin, tiroksin vb. uyarıcı maddelerin genel adı.
İç salgıbezleri tarafından yapılan, gövdede birçok değişiklikleri ve olayları düzenleyen, denetleyen ve dengeleyen maddelerdir. Her hormonun ayrı görevleri vardır.
1- İç salgı bezleri tarafından salgılanıp kana verilerek vücudun başka bölgelerindeki hücre veya hücre gruplarının çalışmasını düzenleyen kimyasal madde.
2- İç salgı bezleri tarafından kana salgılanan ve kan yoluyla ulaştıkları organ ve dokularda metabolik olayları düzenleyici organik bileşikler.
1. İç salgı bezi tarafından kana salgılanan ve bazı organların çalışmalarını düzenleyen kimyasal madde.
2. İç salgı bezlerinde salgılanan ve kan yoluyla diğer doku veya organlara taşınıp orada özel işlev yapan madde.
Benzer Biyoloji Terimleri:
Parazit: 1. Bir canlıya bağımlı olarak yaşayan ve üzerinde yaşadığı canlıya zarar veren organizma.
2. Başka türden bir canlının içinde veya üzerinde, kendis
Rizom: 1. Buğdaygiller ve eğreltilerde bulunan ve toprak üstü yapraklarını oluşturan bir toprak altı gövde başkalaşımı.
2. Genellikle toprak altında bulun
Mikrofibril: Mikroskobik protein ya da polisakkarit teller.
Işık Kirliliği: Işığın ihtiyaç sınırları dışında kullanılmasına ışık kirliliği denir. Yanlış zamanda, yanlış yerde ve yanlış miktarda ışık kullanımı ışık kirliliğine
Kapiller: Atar ve toplardamarı birleştiren ve dokuların içine yerleşmiş bulunan mikroskobik ve ince duvarlı damar.
Genotip: Canlıların DNA'sındaki (genler) genetik bilgidir. Canlı bireylerin karakterlerini oluşturur. DNA'nın en küçük birimi genler olduğu için genotipler gen