Hücre İskeleti Nedir? Hücre İskeleti Hakkında Kısaca Bilgi

Hücre İskeleti Terimi Hakkında Bilgiler

Biyoloji Terimi Olarak Hücre İskeleti:
Ökaryotik hücrelerin değişik şekillere adapte olabilmeleri, hareketlerini yönlendirip koordine etmeleri sitoplazmanın her tarafına yayılmış olan protein yapıda filamentlerin oluşturduğu kompleks ağ sayesinde gerçekleşir. Bu ağ hücre iskeleti (Cytoskeleton) olarak adlandırılır.

Hücre iskeleti oldukça dinamik bir yapı olup, devamlı olarak hücrenin şeklinin değişmesini, bölünmesini ve çevreye cevap vermesini organize eder. Hücre iskeleti bakterilerde bulunmaz.

Hücre iskeletini hücre içindeki bulunuş yerleri ve şekilleri farklı olan 3 tip filament meydana getirir .
1. Mikrotübüller.
2. Intermediate filamentler
3. Mikrofilamentler (aktin filamentler)

Bu filamentlerin hepsi farklı protein alt birimlerden meydana gelmiştir.
Mikrotübüller; tubulin, intermediate filamentler; vimentin veya lamin ve aktin filamentler; aktin gibi proteinler tarafından meydana getirilirler.

 

Benzer Biyoloji Terimleri:

Plazma Zarı: Hücreye tüm besin maddelerinin girdiği ve bütün metabolik artık ya da salgılarının atıldığı hücrenin canlı işlevsel kısmı.

Segmentasyon: 1. Bir vücut ya da yapının benzer parçalara bölünmesi, zigotun geçirdiği bölünme evreleri. 2. Zigotta, sitoplazma büyümesi olmadan art arda görülen

Mineral: Organizmanın genellikle çok az oranda ihtiyaç duyduğu basit inorganik maddelerdir. Çeşitli organik maddelere bağlı olarak bulunabilecekleri gibi tuzla

İmmünoloji: Organizmanın hastalıklara karşı direnç gösteren bağışıklık sistemini inceleyen bilim dalı.

İz Element: Canlı dokuda çok az miktarda fakat mutlaka bulunması gerekli elementlerdir.

Koni hücreleri: 1. Gözün retina tabakasında yer alan, koni şeklindeki, ışığa son derece hassas olan ve renkli görüntünün algılanmasından sorumlu olan hücreler. 2.