Hukuk Nedir? Hukuk Hakkında Kısaca Bilgi

Hukuk Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Hukuk:
Bireylerin birbirleriyle ve toplum ile olan ilişkilerini düzenleyen ve devlet gücünün desteğindeki yaptırımlarla uyulması zorunlu duruma getirilen kurallar bütünüdür.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Hukuk:
Toplumu düzenleyen ve devletin yaptırım gücünü belirleyen yasaların bütünü, tüze.

 

Hukuk Terimi Olarak Hukuk:
İçtimai hayat nizamının muhafaza ve idamesi için cemiyet azası sıfatiyle fertlerle fertler, veya cemiyetle -yani devletle- fertler, yahut muhtelif devletler arasındaki münasebetleri tanzim eden usul ve kaidelerdir.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Hukuk:
Bireylerin uymak zorunda oldukları kanun ve kuralların tümü.

 

Beden Eğitimi ve Spor Terimi Olarak Hukuk:
Toplumu düzenleyen ve devletin yaptırım gücünü belirleyen yasaların bütünü.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Hukuk:
Toplumsal ilişkileri düzenleyen, devletin yaptırım gücünü belirleyen yasaların bütününü inceleyen bir bilim dalıdır.

Yasaların insan hak ve özgürlüklerine uygun olarak hazırlanmasına, hukuk anlayışının evrensel değeler ölçü alınarak geliştirilmesine katkı sağlar.

 

Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri:

Heteronomi: Özerklik erdemi, kişinin eyleme geçme, seçme ve fikir oluşturma konusunda kendi güçlerine dayanması anlamında ortalama bir karakter durumudur. Bu duru

Safsata (Sofizma): Yanlış öncüllerden yanlış sonuç çıkartmak ya da doğru öncüllerden kıyasın kurallarına uymayarak yanlış sonuç çıkartmaktır. Örnek : Bütün büyük futbolc

Yöntem: Bir amaca erişmek için izlenen, tutulan yol. Bilimlerde belli bir sonuca erişmek üzere, bir plana göre gidilen yol.

Statik: Duruk. Gelişme, ilerleme göstermeyen.

Tümevarım: Tek tek deney ve gözlemlerden akıl yolu ile genel yargılara, ilkelere ulaşmaya yönelik bir akıl yürütme biçimidir..Tümdengelimin tersidir. Örneğin:

Maddecilik (materyalizm): Her türlü gerçekliğin, yalnızca nesnenin değil, ruhsal olan gerçekliğin de özünü ve temelini maddede gören, maddeden başka hiçbir tözün bulunmadığını