Hükümet Nedir? Hükümet Hakkında Kısaca Bilgi

Hükümet Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Hükümet:
Bir devletin yürütme kurumu.

 

Tarih Terimi Olarak Hükümet:
Bir ülkenin siyasetini belirleyen ve bu siyasete göre devlete yön veren kuruldur. Meşru hükümetler ulusal iradeyle onaylanan (meclisten güven oyu alan) hükümetlerdir.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Hükümet:
Parlamento tarafından onaylanan ve yürütme işlevini gören organ hükümettir. Yani hükümet, devletin kullandığı yasama, yürütme, yargı yetkilerinden yürütme yetkisini kullanan organdır.

Demokrasilerde hükümet, başbakan ve bakanlar kurulundan oluşur ve yaptıkları çalışmalar parlamento tarafından denetlenir.

 

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Hükümet:
Anayasa’ya göre Cumhurbaşkanının atadığı bir Başbakanca TBMM üyeleri ya da üye olmasa da milletvekili seçilme yeterliğine sahip olanlar arasından belirlenen ve Cumhurbaşkanınca atanan bakanlardan oluşan, devletin her alandaki siyasetini belirleyip uygulamakla görevli en üst yürütme kuruludur.

 

Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri:

Fax: Bir yazıyı başka bir yere göndermek için kullanılan alet.

İkta Arazi: Selçuklular'da ordu mensupları ile devlet adamlarına hizmetleri veya maaş karşılığı verilen topraklardır. İkta sahipleri atlı asker beslerlerdi.

Sıbyan Mektebi: Osmanlı Devleti'nde şimdiki İlköğretim kurumlarıdır. Hemen her mahallede bulunurdu. Okuma-yazma öğretilen okullardır. Günümüzdeki ilkokul seviyesinde

Tümdengelim: Genel önermelerden (doğrulardan) hareket ederek özel durumlar için akıl yürüterek sonuç çıkarma.

TRT (Türkiye Radyo Televizyon Kurumu): Türkiye'de halkı bilgilendirmek, gündemi takip etmelerine yardımcı olmak, halkı eğlendirmek, neşeli zaman geçirtmek için kurulan kurumlardan biridir.

Cumhurbaşkanı: Cumhuriyetle yönetilen ülkelerin başında bulunan devlet adamı.