İbda Terimi Hakkında Bilgiler
1. Kreasyon. Sanatın her devirde ve her yüzyıla ait bütün ayrıntılarını bildikten sonra, şimdiye kadar yapılmamış, yeni bir çığır açma; yeni, ayrı ve bir esasa bağlanmış üstün örnekler.
2. Bir sanat eseri meydana getirmek. İbda’ olunmuş bir eser demek hiçbir modeli olmayan ve kimseyi taklit etmeyerek vücuda getirilen asli eser demektir.
Yaşanılan dönemin sanat anlayışı içinde olağanüstü bir eser yaratma. Örneğin Fuzûlî'nin Leyla vü Mecnun'u, Şeyh Galib'in Hüsn-ü Aşkı birer ibda kabul edilir. İbda eser verebilenlere mübdi, ibdakâr, eserleri de bedia olarak adlandırılır.
Yaratma, yoktan var etme.
Benzer Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri:
Rıkâ: Tevki yazıya tabi olup onun ince kalemiyle yazılan yazıdır.
Binukat: Ebced hesabında noktasız harf; harflerin noktalarım koymadan yazılan yazı.
Makili Yazı: Hiçbir parçasında yuvarlaklık olmayan, düz, dik ve köşeli bir yazı biçimidir. Kûfî yazı, bu yazıdan gelişmiştir.
Münhani: Eğri. Selçuklu münhanîleri ile ilgili bilgilere de bakınız.
Şükufe Üslubu: Tabii ve üslûplanmış şekildeki çiçeklerle yapılan süsleme tarzı. Çiçek minyatürleri, demet, buket, vazolu, vazosuz çiçekler, tek çiçekler şeklinde yap
Âhar: Kağıda parlaklık, düzgünlük ve dayanıklılık veren, kalemin kağıt üzerinde rahat hareket etmesini sağlayan, yazı hatlarının kolayca silinip giderilmesi