İdeoloji Nedir? İdeoloji Hakkında Kısaca Bilgi

İdeoloji Terimi Hakkında Bilgiler

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak İdeoloji:
Siyasal veya toplumsal bir öğreti oluşturan, bir hükûmetin, bir partinin, bir grubun davranışlarına yön veren politik, hukuki, bilimsel, felsefi, dinî ve estetik düşünceler bütünü.

 

Tarih Terimi Olarak İdeoloji:
Düşünbilimsel, toplumsal ya da siyasal bir öğreti oluşturan, ülkü olarak da benimsenebilen, kişi ve kurumların davranışlarına yön veren düşünceler bütünüdür.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak İdeoloji:
1- Siyasal veya toplumsal bir öğreti oluşturan, bir hükümetin, bir partinin, bir grubun davranışlarına yön veren politik, hukuki, bilimsel, felsefi, dinî, moral, estetik düşünceler bütünü.

2- Belli bir toplumdan en genel olarak toplumlara kadar uzanan bölümdeki tüm yapılar hakkında birbiriyle tümüyle tutarlı bilgi ve inançlardan oluşan düşünce sistemi.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak İdeoloji:
Siyasal veya toplumsal öğreti oluşturan, bir hükümetin, bir partinin, bir grubun davranışlarına yön veren politik, hukuki, bilimsel, felsefi, dinî, moral, estetik düşünceler bütünü.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak İdeoloji:
Siyasal veya toplumsal bir öğreti oluşturan, bir hükümetin, bir partinin, bir grubun davranışlarına yön veren politik, hukuki, bilimsel, felsefi, dini, moral, estetik düşünceler bütünü.

 

Benzer Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri:

Ego Sörfü: Teknolojiye düşkünlüğü olan insanlardan bazılarının belli aralıklarla ismini Genel Ağ'da kendisiyle ilgili gelişmeleri aratarak takip etmesi.

Seferberlik: Bir ülkenin silahlı kuvvetlerini savaşa hazır duruma getiren, ülkenin ekonomisini, yönetimini savaş gereklerine uyacak duruma sokan hazırlık ve önleml

Çevreleme Politikası: Amerika ve Batı'nın Sovyetler Birliği'ne yönelik genel politikalarını tanımlamak için kullanıldı. Temel hedefi, Sovyetler Birliği'nin kendi sınırları

Takiye: 1. Mezhep belirtmeme, gizleme. 2. Olduğundan farklı görünme.

Narh: Tüketiciyi korumak amacıyla özellikle temel ihtiyaç maddeleri için resmî makamlarca belirlenen ve her yerde geçerli olan fiyat.

Antikomintern Pakt: II. Dünya Savaşı öncesinde Almanya, Japonya daha sonra da İtalya'nın katıldığı, SSCB ve komünizme karşı kurulan ittifak.