İdeoloji Nedir? İdeoloji Hakkında Kısaca Bilgi

İdeoloji Terimi Hakkında Bilgiler

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak İdeoloji:
Siyasal veya toplumsal bir öğreti oluşturan, bir hükûmetin, bir partinin, bir grubun davranışlarına yön veren politik, hukuki, bilimsel, felsefi, dinî ve estetik düşünceler bütünü.

 

Tarih Terimi Olarak İdeoloji:
Düşünbilimsel, toplumsal ya da siyasal bir öğreti oluşturan, ülkü olarak da benimsenebilen, kişi ve kurumların davranışlarına yön veren düşünceler bütünüdür.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak İdeoloji:
1- Siyasal veya toplumsal bir öğreti oluşturan, bir hükümetin, bir partinin, bir grubun davranışlarına yön veren politik, hukuki, bilimsel, felsefi, dinî, moral, estetik düşünceler bütünü.

2- Belli bir toplumdan en genel olarak toplumlara kadar uzanan bölümdeki tüm yapılar hakkında birbiriyle tümüyle tutarlı bilgi ve inançlardan oluşan düşünce sistemi.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak İdeoloji:
Siyasal veya toplumsal öğreti oluşturan, bir hükümetin, bir partinin, bir grubun davranışlarına yön veren politik, hukuki, bilimsel, felsefi, dinî, moral, estetik düşünceler bütünü.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak İdeoloji:
Siyasal veya toplumsal bir öğreti oluşturan, bir hükümetin, bir partinin, bir grubun davranışlarına yön veren politik, hukuki, bilimsel, felsefi, dini, moral, estetik düşünceler bütünü.

 

Benzer Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri:

Metan gazı: Hidrokarbonların alkanlar grubundan, doğada bol olarak bulunan renksiz, kokusuz patlayıcı zehirli olmayan gaz.

Müzakere: Bir konuyla ilgili fikir alışverişinde bulunma.

Doktrin: Toplumda herhangi bir alanda çığır açan bir düşünce adamının ortaya koyduğu görüşler, ilkeler bütünü.

Panarabizm: Verimli Hilal ve Büyük Suriye planlarının yanı sıra Mısır, Suriye ve Lübnan'ın birleşme çabalarında da kendini gösteren Arap birliği hareketi.

Neoliberalizm: Neoliberal politikayı savunanların oluşturduğu akım.

Liberalizm: Devletin bireylerin medeni, iktisadi ve siyasi haklarının önünü açtığı ve serbest piyasayı öne çıkarttığı siyasi ve felsefi akım.