İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir? İdrar Yolu Enfeksiyonu Hakkında Kısaca Bilgi

İdrar Yolu Enfeksiyonu Terimi Hakkında Bilgiler

Sağlık-Tıp Terimi Olarak İdrar Yolu Enfeksiyonu:
İdrar yolu enfeksiyonu, idrar yollarında ortaya çıkan çeşitli iltihabi durumlara verilen addır. Daha sık olarak alt idrar yollarında baş gösterir. Alt idrar yolu enfeksiyonlarında iltihabi durum, idrarın böbreklerden dışarıya taşındığı mesane ve üretra adı verilen idrar yolu kısmında görülür. Mesanede ortaya çıkan idrar yolu iltihabı sistit olarak adlandırılır. Sistit alt idrar yollarında ortaya çıkan enfeksiyonun en sık gelişme şeklidir. Alt idrar yolu enfeksiyonları genellikle zararsızdır.

Üst idrar yolları, böbrekler ve böbrekleri mesaneye bağlayan üreter adı verilen kanaldan oluşur. Bu kısımda meydana gelen enfeksiyonlar daha tehlikelidir. En sık olarak üreterlerin böbreklerle birleşme yeri olan renal pelviste görülür ve bu bölgenin iltihabı piyelit olarak adlandırılır. Piyelite ek olarak, böbreğin kendisi de iltihaplanırsa, o zaman piyelonefritten söz edilir.

Medicalpark

 

Benzer Sağlık-Tıp Terimleri:

Mikroplar: Hastalık yapıcı bakteri, virüs ve mantarlar.

Hamartroz: Eklem boşluğuna kan dolması.

Libido: Cinsel arzu, şehvet.

Enfektif Doz: Duyarlı kişilerde enfeksiyona yol açması için gerek duyulan miktar.

Zehirlenme: Bir zehrin vücutta emilmesiyle ortaya çıkan belirtileri anlatan genel terim. Görece küçük miktarlarda kimyasal ya da biyokimyasal etki gösteren zehir,

Süt Bezezi: Meme dokusu içerisindeki süt üreten bezler.