İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedir? İdrar Yolu Enfeksiyonu Hakkında Kısaca Bilgi

İdrar Yolu Enfeksiyonu Terimi Hakkında Bilgiler

Sağlık-Tıp Terimi Olarak İdrar Yolu Enfeksiyonu:
İdrar yolu enfeksiyonu, idrar yollarında ortaya çıkan çeşitli iltihabi durumlara verilen addır. Daha sık olarak alt idrar yollarında baş gösterir. Alt idrar yolu enfeksiyonlarında iltihabi durum, idrarın böbreklerden dışarıya taşındığı mesane ve üretra adı verilen idrar yolu kısmında görülür. Mesanede ortaya çıkan idrar yolu iltihabı sistit olarak adlandırılır. Sistit alt idrar yollarında ortaya çıkan enfeksiyonun en sık gelişme şeklidir. Alt idrar yolu enfeksiyonları genellikle zararsızdır.

Üst idrar yolları, böbrekler ve böbrekleri mesaneye bağlayan üreter adı verilen kanaldan oluşur. Bu kısımda meydana gelen enfeksiyonlar daha tehlikelidir. En sık olarak üreterlerin böbreklerle birleşme yeri olan renal pelviste görülür ve bu bölgenin iltihabı piyelit olarak adlandırılır. Piyelite ek olarak, böbreğin kendisi de iltihaplanırsa, o zaman piyelonefritten söz edilir.

Medicalpark

 

Benzer Sağlık-Tıp Terimleri:

Tüm Batın US: Karın içi organlarda (böbrek, karaciğer, safra kesesi, pankreas, yumurtalıklar, rahim, prostat) oluşabilecek hastalıkların tespitinde kullanılır.

Eksokrin: Salgısını kanal aracılığı ile dışarı atan.

Nonspesifik: Özgül olmayan.

Mukozit: Mukoza iltihaplanması.

Radyasyon: Bir kaynaktan elektromanyetik dalga ya da parçacıkların yayılması, ışınım.

Kemik Dansitometrisi: Özellikle menopoz sonrası kadınlarda ortaya çıkabilecek kemik erimesinin erken tanısında kullanılır.