İhtilal Nedir? İhtilal Hakkında Kısaca Bilgi

İhtilal Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak İhtilal:
Bir devletin ekonomik, sosyal ve politik yapısını birden bire değiştirmek için çıkan zorlayıcı bir eylem. Ayaklanma, devlete isyan. Bozukluk, karışıklık.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak İhtilal:
Bir ülkenin siyasal, sosyal ve ekonomik yapısını veya yönetim düzenini değiştirmek amacıyla kanunlara uymaksızın cebir ve kuvvet kullanarak yapılan geniş halk hareketi, devrim.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak İhtilal:
1- Bir ülkenin, siyasal, sosyal ve ekonomik yapısını veya yönetim düzenini değiştirmek amacıyla kanunlara uymaksızın cebir ve kuvvet kullanarak yapılan geniş halk hareketi. Devrim.

2- Büyük ve ani değişiklik, bir memleketin siyasi yapısını güç kullanarak ortadan kaldırma ve onun yerine yeni düzeni, gene kuvvete dayanarak yerleştirme.

3- Bir devletin siyasi teşkilatını, kanuni şekillere riayet etmeden değiştirmek üzere zorla yapılan halk hareketidir.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak İhtilal:
Bir ülkenin siyasal, sosyal ve ekonomik yapısını veya yönetim düzenini değiştirmek amacıyla kanunlara uymaksızın cebir ve kuvvet kullanarak yapılan geniş halk hareketi, devrim.

 

Benzer Tarih Terimleri:

Olimpiyat Oyunları: Eski Yunan'da çeşitli spor karşılaşmalarının yer aldığı aynı adlı antik şenliğin uzantısı bir gelenek olarak 1896'dan bu yana dört yılda bir düzenlene

İspenç: Tarımla uğraşan Hristiyan reayadan alınan Çift Resmi'nin yerine, I. Murat Dönemi'nden itibaren alınmaya başlanan 25 akçe değerindeki ve

Örs: Yapılacak işe göre biçimkeri değişik olabilen, üzerinde maden dövülen, çelik yüzeyli demir araç.

Malkoç: Osmanlı Ordusu'nda akıncılar ocağının komutanı. Yiğit.

Mumyalamak: Bir cesedi, bozulmadan durmasını sağlamak amacıyla, özel ilaçla mumya durumuna getirmek.

Şehremaneti: Osmanlı Devleti'nde, bugünkü belediye zabıtası görevini yapan, şehrin temizlik ve güzelliğiyle ilgilenen yerel yönetim. Belediye. İstanbul Belediyesi'