İhtilal Nedir? İhtilal Hakkında Kısaca Bilgi

İhtilal Terimi Hakkında Bilgiler

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak İhtilal:
Bir ülkenin siyasal, sosyal ve ekonomik yapısını veya yönetim düzenini değiştirmek amacıyla kanunlara uymaksızın cebir ve kuvvet kullanarak yapılan geniş halk hareketi, devrim.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak İhtilal:
Bir ülkenin siyasal, sosyal ve ekonomik yapısını veya yönetim düzenini değiştirmek amacıyla kanunlara uymaksızın cebir ve kuvvet kullanarak yapılan geniş halk hareketi, devrim.

 

Tarih Terimi Olarak İhtilal:
Bir devletin ekonomik, sosyal ve politik yapısını birden bire değiştirmek için çıkan zorlayıcı bir eylem. Ayaklanma, devlete isyan. Bozukluk, karışıklık.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak İhtilal:
1- Bir ülkenin, siyasal, sosyal ve ekonomik yapısını veya yönetim düzenini değiştirmek amacıyla kanunlara uymaksızın cebir ve kuvvet kullanarak yapılan geniş halk hareketi. Devrim.

2- Büyük ve ani değişiklik, bir memleketin siyasi yapısını güç kullanarak ortadan kaldırma ve onun yerine yeni düzeni, gene kuvvete dayanarak yerleştirme.

3- Bir devletin siyasi teşkilatını, kanuni şekillere riayet etmeden değiştirmek üzere zorla yapılan halk hareketidir.

 

Benzer Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimleri:

Megali İdea: Yunanca "Büyük Fikir" anlamına gelir. Bu ifade siyasi anlamda; Yunanistan'ı, Bizans İmparatorluğu devrindeki sınırlarına ulaştırmak amacını taşır. Bu

Federasyon: Savunma ve dış politika alanında dayanışma amacıyla birden fazla devletin bir birlik devleti içinde birleşmesi.

Aristokrasi: 1. İktidarın, imtiyazlı ve genellikle soya bağlı bir toplum sınıfının elinde bulunduğu siyasi hükûmet şekli. 2. Soylular sınıfı.

Cunta: Bir ülkede yönetime el koyan kimselerden oluşan kurul.

Mihver Devletler: İlk olarak Kasım 1936’da Mussolini tarafından İtalya ile Almanya arasındaki ilişkiyi tanımlamak için ardından Japonya'nın da katılmasıyla oluşturulan

Restorasyon: Yenileme.