İman Terimi Hakkında Bilgiler
Allah’ın varlığını, birliğini ve Hz. Peygamber’in Allah Teâlâ’dan getirdiği kesin hüküm ve bilgileri kalp ile tasdik etmek, tereddütsüz kabullenip teslim olmaktır.
Tanrı'nın buyruklarına kayıtsız koşulsuz inanılmasıdır.
İman, bir şeyi kabul etmek demektir. Dinî bir terim olarak iman, Peygamber Efendimizin Allah'tan getirdiği dine, onun haber verdiği şekilde, aklımızda hiçbir şüphe olmadan inanmaktır. İman etmek sadece dille ezbere bir şeyler söylemekle, bir yerden okumakla olmaz. Kalbimizin de dilimizin dediğine inanması lazımdır.
İman, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) Allâhü Teâlâ tarafından getirip tebliğ buyurduğu; bildirdiği şeylerin tamamını kabul ve kalbi ile tasdik etmektir. İman, kalbin bu tasdikinden ibarettir. Fakat kişinin, hayatında ve ölümünde kendisine Müslüman muamelesi yapılması için kelime-i şehadeti kalbi ile tasdik edip dili ile söylemesi şarttır.
Benzer Kur’an-ı Kerim Terimleri:
İcma: Hz. Peygamberin vefatından sonra aynı dönemde yaşayan müçtehitlerin dinî bir konunun hükmü hakkında görüş birliği içinde olmalarıdır.
Ümmî: Okuma yazma bilmeyen.
Hâlik (el-Hâlık): "Tüm varlıkların işlerini ölçülü ve ahenkli bir şekilde var eden, evreni bir plan ve amaca uygun olarak yoktan ve örneksiz bir biçimde yaratan." anlam
Haram: Din kurallarına aykırı olan, dinî bakımdan yasak olan, helal karşıtı.
Dua: Çağrı, davet. Allah'tan istekte bulunma. Allah'a yalvarma, yakarış işin söylenen dinî metin. Yakarış.
Zebur: Allah (C.C.) tarafından Hz. Davud’a gönderilen kutsal kitap.