İyon Düzeni Nedir? İyon Düzeni Hakkında Kısaca Bilgi

İyon Düzeni Terimi Hakkında Bilgiler

Arkeoloji Terimi Olarak İyon Düzeni:
Antik mimarlıkta kullanılan, İyonya'da geliştirildiği için bu adla anılan düzen. Dor düzenine oranla daha incelmiş sütunları, sütun kaideleri ve volütlü sütun başlıkları ile ayırt edilir.

 

Tarih Terimi Olarak İyon Düzeni:
Antik mimarlıkta kullanılan, iyonya'da geliştirildiği için bu adla anılan düzen. Dor düzenine oranla daha incelmiş sütunları, sütun kaideleri ve volütlü (zıt yönlü kancalı) sütun başlıkları ile ayırt edilir.

 

Sanat Terimi Olarak İyon Düzeni:
Yunan tapınak mimarlığında kullanılmış bir sütun düzeni ve mimarlık üslubu. Sütun başlıklarında sarmallı süs ögeleri, sütun altlarında ise Dor düzeninden ayrı olarak altlıklar bulunur. Sütun gövdesi yukarıdan aşağıya yivlidir. Bu düzende ayna ve üçüz yivler yoktur. Sütunlar Dor düzenindekinden daha yüksek ve incedir.

 

Benzer Arkeoloji Terimleri:

Buluntu: (İng. Find): Arkeolojik kazılardan elde edilen insan elinden çıkma, taşınabilir eşyalara verilen isimdir. Seramik parçaları, heykeller, metal eşyalar

Akademizm: Sanat dallarında akademik öğretimin kalıplarına bağlı, yeni arayışlara karış çıkan anlayış.

Linear A Yazısı: M.Ö. 1600′lerde Girit'te ve Yunanistan'ın başka bölgelerinde, Yunancanın yerleşmesinden önce kullanılan hece yazısına verilen ad.

Attika: Tepe korniş üzerindeki duvar şeridi. (Çoğunlukla üzerinde yazıtlar ve bezemeler bulunur.)

Hoplit: Eski Yunan ve Makedon ordusunda ağır piyade sınıfından savaşçılara verilen isimdir. Dizlik, göğüs zırhı, kalkan kuşanırlardı. Kullandıkları giysi ve m

Aoidas: Hymnos'ları yaratan ve şarkı gibi okuyan rahiplere verilen ad.